Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:370544
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kursa darbā tiek pētīta sakarība starp iedzīvotāju ienākumiem un privātpersonām izsniegtajiem kredītiem. Dažos ekonomiskajos žurnālos kā viens faktoriem, kas ietekmē tik strauju kredītu apjoma pieaugumu ir minēts tas, ka cilvēku ienākumi pieaug lēnāk nekā cenas, bet cilvēki grib dzīvot labi jau šodien, līdz ar to viņi dod priekšroku kredītiem, jo personisko līdzekļu pārpalikums pēc izdevumu segšanas ir pārāk mazs, lai iegādātos preces vai pakalpojumus uzreiz, bet tai pašā laikā ir pietiekams, lai aizņemties naudu no kredītiestādēm. Tomēr jābūt arī zināmai maksātspējai, lai varētu aizņemties naudu no bankām. Tātad, pastāvot nemitīgai inflācijai, iedzīvotāju ienākumiem arī jāpieaug. Līdz ar to es izvirzīju sekojošo hipotēzi: palielinoties privātpersonu ienākumiem, palielinās arī privātpersonām izsniegto kredītu apjoms. Kursa darba mērķis ir izmantojot dažādas ekonometriskās metodes pierādīt izvirzīto hipotēzi, kas liecinātu par teorijas un prakses atbilstību.
Kursa darbā apskatītais laika periods ir no 1999. gada līdz 2005. gadam.
Es izvirzīju tādu hipotēzi, neskatoties uz to, ka piemēram Keinsa teorija uzskata, ka rīcībā esošais ienākums (ienākumi – nodokļi) sastāv no patēriņa un ietaupījumiem. No viņa teorijas izriet tas, ka cilvēks nevar nemitīgi tērēt naudu, līdz ar to palielinoties viņa ienākumiem, palielināsies arī ietaupījumi (piemēram depozītieguldījumi). Savukārt mana hipotēze ir pretēja un apgalvo, ka palielinoties cilvēku ienākumiem, palielinās viņu vēlme aizņemties naudu no kredītiestādēm. Manuprāt, to var izskaidrot ar to, ka Latvijā joprojām ir ļoti zemi cilvēku ienākumi (algas), līdz ar to daudziem pietrūkst līdzekļu dzīvošanai. Par ieguldījumiem cilvēki sāk domāt tikai sasniedzot noteiktu labklājības līmeni. Arī pāreja uz tirgus ekonomiku izsauca ļoti daudz ekonomiskos procesus, kuri joprojām ietekmē mūsu ekonomiku. Domāju, ka Keinsa teorija varētu izpildīties tad, kad iedzīvotāju ienākumi būtiski palielināsies un cilvēki sāks domāt par ieguldījumiem. Pagaidām esmu pārliecināta, ka cilvēki vairāk aizņēmās naudu, nevis iegulda.
Protams, kredītu ņemšanu ietekmē arī daudzi citi faktori: kredītu likmes samazināšana/palielināšana, bankas padarīja maksimāli ērtu un ātru kredīta izsniegšanas procedūru, darbs stabilos uzņēmumos u.c.
Vadoties no šiem pieņēmumiem un apsvērumiem, arī tika izvēlēta kursa darba tēma un hipotēze pārbaudīšanai: palielinoties Latvijas iedzīvotāju ienākumiem, palielinās arī privātpersonām izsniegto kredītu apjoms.
Kursa darba mērķis – ar ekonometrisko metožu palīdzību pierādīt izvirzīto hipotēzi, bet ja izvirzītā hipotēze neapstiprināsies, tad izvirzīt pieņēmumus, kāpēc tas tā ir. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138223
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties