Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:370266
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sofokls
2. Antīkā tradēģija „Valdnieks Oidips”
3. Lugā darbojas: 8 vīrieši, 1 sieviete, 2 bērni – meitenes – un sirmgalvju koris.

Tēbās pie valdnieka Oidipa nama pulcējas tauta, lai lūgtu palīdzību savam valdniekam. Priesteris teic Oidipam, ka viņasm jāglābj valsti, kā viņš to reiz jau darījis, glābdams valsti no nezvēra, atminot sfinksas mīklu. Oidips apņemas valsti glābt no briesmām, bet nespēj rast risinājumu - kā lai to izdara. Ierodas Oidipa sievas brālis Kreonts, kurš nāk no Foiba, un pavēsta, ka, ka, lai glābtu valsti ir jāatrod valdnieka Lāja slepkava, ko Oidips apņemas izdarīt.
Uz Tēbām tiek atvests neredzīgais pareģis Tereisijs, lai palīdzētu atrast šo Lāja slepkavu. Tereisijs nevēlas teikt, ko viņš par šo lietu zina, taču tad viņš paziņo, ka tas, ko Oidips meklē, patiesībā ir viņš pats. Oidipam šāda ziņa nepatīk un viņš tai netic, tāpēc Tereisijs tiek raidīts prom. Oidips domā, ka pareģim šādi runāt ir licis Kreons, lai gāztu viņu no valdnieka troņa.
Oidipa sieva Iokaste mierina vēru, izstāstot, ka pareģim nevar ticēt, jo reiz viņas bijušajam vīram Lājam esot ticis pareģots, ka viņš miršot no dēla rokas, bet dēls tikko piedzimis ticis nogalināts un Lāju nogalinājis kāds laupītājs. Oidips atceras šos notikumus, kā arī atceras to, ka laikā, kad ticis nogalināts Lājs, viņš pats Tēbās nogalinājis kādu nepazīstamu cilvēku, bēgdams no sev pareģotā, ka viņš būs vīrs savai mātei un nogalinās savu tēvu. Lai noskaidrotu vai viņš pats tiešām nav Lāja slepkava, viņam jāatrod kāds gans, kas bijis aculiecinieks.
Pilī ierodas vēstnesis ar ziņu, ka Oidipa tēvs Polibs ir miris dabīgā nāvē. Oidips vēlreiz atļaujas apšaubīt pareģojumus, bet tad ziņnesis atklāj kādu noslēpumu, ko Oidips nav zinājis: Polibs nav bijis viņa īstais tēvs, bet saņēmis Oidipu no valdnieka Lāja gana. Ierodas arī pats Lāja gans, kurš atklāj, ka Oidips ir Lāja dēls. Tas nozīmē, ka viņš ir nogalinājis savu tēvu un apprecējis savu māti. To uzzinot Iokaste pakaras, bet valdnieks Oidips izdur sev acis.
Oidips nolemj doties viens pats prom, lai nomirtu vientulībā. Pirms viņš aiziet, viņš lūdz Kreonam, lai rūpējas par viņa meitām.
Pedro Kalderons de la Barka
2. „Dzīve - Sapnis”
3. Lugā darbojas: vīrieši – 9, sievietes – 2, augstmaņi, kalpotāji, zaldāti, pavadoņi.
Pirmajā cēlienā vīrieša tērpā ģērbusies Rozaura klejo kopā ar Klarinu. Tuksnesī viņi ierauga ēku un izdzird žēlabaino Sigismunda balsi, kurš visu mūžu ieslodzīts sūkstās par savu likteni. Rozauru un Klarinu pamana Klotalds ar zaldātiem, kuri atņem ceļiniekiem ieročus un grib viņus sagūstītus vest prom lai viņi neuzzinātu, kur Sigismunds ieslodzīts, bet tad Klotalds, pamanījis Rozauras zobenu, saprot, ka Rozaura ir viņa meita. Reiz šo zobenu Klotalds devis savai mīļotajai - Violetai un lūdzis, lai viņa to nodod dēlam, kuram tad jānāk uz Poliju. Pēc šī zobena tad Klotalds savu dēlu pazīšot. Klotalds, kurš ir uzticīgs karaļa varai, ir pārliecināts, ka pārkāpējus jāsoda ar nāvi, kā karaļa likumi to paredz. Aleksejs sarunā ar Estrellu izstāsta, ka labprāt ieņemtu troni un viņam ir spēcīgas simpātijas pret Estrellu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138626
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties