Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:369489
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Valoda:
Romāna fragmentā lietotā valoda ir labi saprotama, netiek lietoti sarežģīti svešvārdi vai termini. Fragmentā izlasāmi daudzi mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi, kas ļoti veiksmīgi ieved lasītāju stāstā un bagātina attēlotos notikumus. Metaforas – pats būris, kas apzīmē apkārt esošā spiedienu, ierobežošanu, „tu savilki cietā mezglā manu dvēseli”. Fragmentā sastopami arī epiteti - „mežs skatās aklām acīm”, „dzelzs zarnas”, „kā pīslis izvējošu cauri stieņiem”. Autors ļauj lasītājam iztēloties situāciju sīkāk, izmantodams personifikācijas - „būris gaida agoniju”, „būris viņu vēro”. Ir izlasāmi arī salīdzinājumi – „zila debess kā pasaules aukslējas”, „manas domas kā putni”, „būris kā nemitīgas zobu sāpes”, kas padziļināti un tēlaini apraksta fragmentā notiekošo un fragmenta varoņus.
Tēmas aktualitāte:
Alberta Bela romāna „Būris” fragments, manuprāt, ir ļoti aktuāls, jo mūsdienu sabiedrība dzīvo „būrī”, kuru izveidojusi pati sabiedrība, pārvalde, pastāvošā politiskā iekārta – vara, vai katrs cilvēks pats sev. Izlasot fragmentu, top ļoti skaidrs autora vēstījums – mums arvien vajag atgriezties pie paša sākuma – tur, kur nebija uzlikto standartu, ierasto situāciju, tur, kur mēs paši esam spējīgi veidot trafaretus, pēc kuriem vadīties, ne dzīvot. Mūsdienu sabiedrībai ir nepieciešams vēl un vēl atgādināt par primāro un svarīgāko ikdienā – garīgo, tuvo un nevis mantiskos sīkumus, kas padara mūsu dzīvi ērtāku, mūs pašus apskaužamākus.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1311176
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties