Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ramatas upe un tās baseina morfoloģijas, morfometrijas un noteces rādītāju noteikšana

     

    Paraugs4 Ģeogrāfija

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:366081
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ramatas upes baseins ietilpst relatīvi lielākajā Salacas upes baseinā un atrodas Latvijas Z daļā pie robežas ar Igauniju (Hidrogrāfija, 2009). Baseins ietilpst Ziemeļvidzemes zemienē, Burtnieka līdzenumā (Fizioģeogrāfiskā rajonēšana, 2007). No augsnēm baseina teritorijā ir sastopamas velēnu glejaugsnes un velēnpodzolētās glejaugsnes, kā arī velēnu podzolaugsnes un pseidoglejotās augsnes. Tāpat ir sastopamas arī purvu kūdraugsnes. Augsnes cilmiežus teritorijā, galvenokārt, veido mālsmilts un smilšmāls, kā arī atsevišķās vietās smilts (Augšņu karte, 2007). Apskatot meža veidus teritorijā, var teikt, ka tajā ir sastopami priežu un priežu-egļu, tīri egļu, priežu-sīklapju, kā arī egļu-sīklapju meži (Mežu karte, 2007). No purviem visvairāk teritorijā ir augstie jeb sūnu purvi, taču ir sastopami arī zemie jeb zāļu un pārejas purvi (Purvu karte, 2007). Ramatas pagasta teritorijā ir sastopama daudzveidīga augu un dzīvnieku valsts. Upēs dominē makstenes, gliemenes, pērlenes un perlamutrenes. Ūdens ekoloģiskā kvalitāte upē ir vērtējama kā laba un piemērota augu un dzīvnieku dzīvei tā vidē (Salaca river..., 2006).
Vidējais gada nokrišņu daudzums Ramatas baseinā ir 750-800 mm (Nokrišņu daudzums..., 2009), kas ir virs Latvijas vidējiem nokrišņu rādītājiem. Gaisa vidējā temperatūra janvārī ir no -5 līdz -6˚C (Gaisa t˚ janvārī, 2009), bet jūlijā no 16 līdz 17˚C (Gaisa t˚ jūlijā, 2009). Bezsala periods baseina teritorijā ilgst no 140 līdz 150 dienām (Bezsala periods, 2007).
Pēc administratīvā iedalījuma lielākā Ramatas upes baseina daļa ietilpst Mazsalacas novadā, bet daļa baseina ZA teritorijas arī Rūjienas novadā. Ramata tās augštecē plūst pa novadu robežu (Administratīvā karte, 2009). Visa baseina teritorija ietilpst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā (Dabas aizsardzība, 2009). Rezervāts ir dibināts 1997.gadā un tajā ietilpst kopā 25 dabas liegumi. Biosfēras rezervāts pārstāv starptautiski atzītas mērenajai mežu joslai raksturīgas sauszemes un Baltijas jūras piekrastes ekosistēmas. Rezervāta teritorija ir iedalīta funkcionālajās zonās (ainavu aizsardzības zonas un neitrālās zonas) (Ziemeļvidzemes biosfēras..., bez dat.).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1377035
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties