Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:358174
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Par notekūdeņu dūņu apsaimniekošanu, es, izvēlējos rakstīt, jo savu praksi es pavadīju Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās un prakses vietā mans uzdevums bija saistībā ar notekūdeņu dūņām un man radās interese par to kā tās tiek apsaimniekotas.
Mans darba uzdevums bija noskaidrot apsaimniekošanas veidus Latvijā, salīdzināt un veikt notekūdeņu dūņu apsaimniekošanas novērtējumu divās pilsētās- Dobelē un Liepājā.
Darba ietvaros veicu interviju (uzdotos jautājumus var apskatīt pielikumā Nr.1) ar Liepājas pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pārstāvi Guntu Šneideri- Liepājas NAI ķīmiķi tehnoloģi.No iegūtajām atbildēm veicu arī novērtējumu notekūdeņu apsaimniekošanai.
1.Notekūdeņu dūņu raksturojums
1.1.Notekūdeņu dūņu iedalījums
Notekūdeņu dūņas- suspensijas, kas tiek izdalītas no notekūdeņiem to mehānisko, bioloģisko un fizikāli ķīmisko attīrīšanas procesu laikā.
Tās iedala:
Aktīvās dūņas;
Anaerobos apstākļos pūdētās dūņas;
Aerobos apstākļos stabilizētās dūņas;
Iebiezinātās, vai sablīvētās dūņas;
Atūdeņotās dūņas;
Žāvētās dūņu laukos dūņas;
Termiski žāvētas dūņas.
Dūņu no pirmreizējām un otrreizējām nosēdtvertnēm apstrādes metodes, tilpums, sastāvs un īpašības ir atkarīgas no attīrāmo notekūdeņu daudzuma, veida un sastāva. Nogulšņu daudzums, ko atdala pirmreizējās nosēdtvertnēs, atkarīgs no notekūdeņu dzidrināšanas efekta.
Svaigas dūņas no pirmreizējām nosēdtvertnēm ir ļoti neviendabīgas, tās veido recekļainu, pelēku vai pelēki brūnu suspensiju ar skābu smaku. Ņemot vērā to, ka pirmreizējās dūņas satur daudz organisko vielu, tās ātri plūst, iegūstot tumši pelēku vai melnu krāsu un izdala nepatīkamu, skābu smaku. Vidējais no nosēdtvertnēm atdalīto, dūņu mitrums sastāda apmēram 95%, ja dūņas tiek atdalītas pašteces ceļā, un apmēram 92%, ja tiek lietoti virzuļsūkņi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties