Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:356084
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Somija    4
1.1.  Bronzas laikmeta Sammallahdenmaki apbedījuma komplekss    4
1.2.  Jūras cietoksnis Suomenlinna (Helsinkos)    5
1.3.  Pilsētas Rauma vecā daļa    6
1.4.  Vecā Petajavesi koka baznīca    7
1.5.  Strūves ģeodēziskais loks    7
1.6.  Verlas koka apstrādes fabrika    9
  Izmantotās literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
UNESCO pasaules mantojuma objekts ir noteikta vieta, piemēram, mežs, kalns, baznīca vai kāds cits objekts, kas nominēts un oficiāli iekļauts pasaules mantojumu sarakstā, kuru administrē Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma komiteja.
UNESCO mērķis ir aizsargāt objektus, kas novērtēti ar lielu kultūras vai dabas vērtību kopējā cilvēces mantojumā. Aizsargājamo mantojumu objektu saglabāšanai un aizsargāšanai noteiktos apstākļos var piešķirt arī finansiālu atbalstu no Pasaules mantojumu fonda (Vikipēdija 2009, ER).
Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti jau apmēram 1200 objekti, to skaitā arī Rīgas vēsturiskais centrs, kurš sarakstā ir kopš 1977. gada, kā arī Strūves meridiāna ģeodēziskie punkti Latvijā (2005. gads) (Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 2009, ER).
Kultūras mantojuma kritēriji
Par izciliem kultūras objektiem tiek uzskatīti
• atsevišķi izcili pieminekļi, piemēram, arhitektūras, monumentālās skulptūras un glezniecības darbi, arheoloģiskie elementi, uzraksti, alas, vai elementu grupas, kam ir īpašas nozīmes universāla vērtība no vēstures, mākslas vai zinātnes viedokļa.
• Pieminekļu ansambļi - atsevišķu vai apvienotu ēku grupas, kam dēļ to arhitektūras, vienotības vai to vietas ainavā ir īpašas nozīmes universāla vērtība no vēstures, mākslas vai zinātnes viedokļa.
• Ievērojamas vietas - Cilvēka radītas. Cilvēka un dabas kopīgi radītas. Teritorijas, kas ietver arheoloģiski ievērojamas vietas. Teritorijas, kam ir īpašas nozīmes universāla vērtība no vēstures, estētikas, etnoloģijas vai antropoloģijas viedokļa.
• Dabas mantojuma kritēriji
• Par izciliem dabas objektiem tiek uzskatīti - dabas pieminekļi, kas radušies no fizikāliem vai bioloģiskiem veidojumiem. Ģeoloģiski vai fizioģeogrāfiski veidojumi un stingri noteiktas zonas, kas ir kādas apdraudētas dzīvnieku vai augu sugas dzīves vieta, kam ir īpašas nozīmes universāla vērtība no zinātnes vai saglabāšanas viedokļa. Ievērojamas dabas vietas vai ierobežotas dabas teritorijas, kam ir īpašas nozīmes universāla vērtība no zinātnes, saglabāšanas vai dabas skaistuma viedokļa (Vikipēdija 2009, ER).

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1229590
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties