Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354928
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Spilgts ir Regīnas Ezeras uzskats par naudu un vērtībām: „Nauda dodot drošības sajūtu, bet tās dēļ nekas neesot jādara pret savu pārliecību. Ir svarīgi gan biznesā, gan valsts ekonomiskajā darbībā apjēgt tos svētumus cilvēkā un sabiedrībā, kas nav pērkami un pārdodami, kas nav pārvēršami naudā. Te svarīga gan sirdsapziņa, gan tēvzemes mīlestība, gan vispārcilvēciskās vērtības.”24
Uzņēmējs Kaspars Bergmanis par uzņēmējdarbības ētikas principiem izsakas šādi:„ Vispirms vajadzētu mēģināt nodalīt, kas tad ir uzņēmējs un uzņēmējdarbība. Pārāk plaši tiek šie vārdi interpretēti. Es lepojos, ka esmu uzņēmējs pilnīgi no nulles, un tādus cilvēkus es arī cienu. Bet kāds uzņēmējs ir bankas klerks? Vai ārvalstu investora izveidota uzņēmuma vadītājs? Viņi iziet piecos, sešos pa durvīm, un viņu atbildība beidzas. Ar ko es atbildu? Ar savu vārdu, ar savu personīgo mantu. Ja ir runa par naudu – jāsamaksā par jebkuru piegādātu preci, par pakalpojumu, ja vien tas atbilst kvalitātei. Katram var rasties problēmas nodrošināt naudas plūsmu, īpaši šajos ekonomiskajos apstākļos. Taču, manuprāt, ētika prasa to godīgi pateikt, atzīt, kur ir problēma, lai situācija ir skaidra. Taisām grafikus, risinām problēmu. Mans vārds nozīmē man daudz, neesmu nekāds puika, kas tikko ienācis biznesā. Priecē, ka ir stabils uzņēmēju loks Latvijā, kas jau gadiem nemainās. Un kad viena otra uzņēmēja vārds ir svarīgāks par noslēgtu līgumu. Tas ir uzticības kredīts.”25
Pēc K. Bergmaņa teiktā var izsecināt, ka ētiskā domāšana uzņēmējdarbībā dominē un bez tās nevar. Ja, piemēram, starp sadarbības partneriem nebūs uzticība un paļāvība, nebūs vēlme sadarboties, tādējādi palīdzot viens otram izdzīvot šai pasaulē, uzņēmējdarbība nenesīs vēlamos augļus, kā arī nebūs pilnveidošanās un attīstības iespējas.
To, cik ētiski ir mūsdienu uzņēmēji, darba ņēmēji un līdzcilvēki, mēs varam tikai izteikt varbūtības. Mēs varam tikai pieturēties pie morāles zelta likuma ”nedari otram to, ko tu negribētu, lai dara tev” un cerēt, ka līdzcilvēki uzskata tāpat. Un jo vairāk sabiedrībā kultivēsim tikumisku rīcību, jo labākā pasaulē mēs dzīvosim. Tāpēc sāksim paši ap sevi izkopt un pilnveidot arvien ētiskāku vidi, tad savā darba vietā to kultivēsim, un tā solīti pa solītim nonāksim līdz mūsu iedomātai ideālai pasaulei.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties