Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354692
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai gan mēs bieži vien iedomājamies, ka 20. gadsimts bija laikmets, kurā notika visvairāk sasniegumu tehnoloģijā un zinātnē, daudzi bieži vien aizmirst ievērojamo attīstību, kas nāca vēl no iepriekšējā gadsimta. Ir arī svarīgi atzīt, ka šie izgudrojumi lika pamatus bezprecedenta tehnoloģiskajam pieaugumam 20.gadsimtā, bez kuras mēs joprojām pārvietotos zirgu vilktā ekipāžā, un lasītu grāmatas petrolejas lampas gaismā. Kādi bija šie izgudrojumi?

Tvaika mašīna
Tvaiku kā jaudas avotu izmantoja senie romieši un grieķi jau pirms tūkstošiem gadu. Pirmos eksperimentālos tvaika dzinējus izgatavoja jau septiņpadsmitajā gadsimtā, līdz tie kļuva par pavērsienu deviņpadsmitajā gadsimtā kā patiesi praktiskam enerģijas avotam, kas izraisīija rūpniecisko revolūciju. Protams, tagad ir pieejami daudz jaudīgāki un efektīvāki energoavoti, bet deviņpadsmitajā gadsimtā tvaiks bija karalis.

Protams, lai tvaika dzinējam būtu kaut kāds pielietojums tam nācās vadīt kaut ko, vismaz sākumā, tā bija lokomotīve. Pirmās lokomotīves jau parādījās 1809. gadā Apvienotajā Karalistē. Amerikas Savienotajās Valstīs pirmo reizi lokomotīve tiek demonstrēta 1829. gadā (attēlā - Tom Thumb demonstrācijas lokomotīve) starp Baltimoru un Ohaio. Gadsimta vidū burtiski simtiem vilcienu darbojās ASV un deviņpadsmitā gadsimta beigās, burtiski dienas laikā var šķērsot visu valsti.
Pirmās lokomotīves nosaukums bija Pasific 231

Telefons
Kad tā pirmo reizi tika ierosināta, ideja, ka cilvēka balss var ceļot pa vadiem tika uzskatīta par kaut ko līdzīgu maģijai, bet ar laiku Alexander Graham Bell patentēja savu "elektrisko telegrāfu". Jau 1876. gada martā, šī ideja bija ne tikai realitāte, bet uz visiem laikiem mainīja pasauli. Vienīgais jautājums, kas tiek uzdots, tomēr kas patiešām bija pirmais tālruņa praktiskais realizētājs? Vai tas bija Johans Reis 1861. gadā? Antonio Meucci 1871. gadā? Elisha Gray 1876. gadā? Jautājums paliek karsti apspriests līdz šai dienai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1316210
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties