Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:350470
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas seno iedzīvotāju paražu tiesības, cik zināms, nekad nav bijušas nez sakopotas, nedz uzrakstītas. Šo tiesību elementi saglabājās tautas apziņā daudzus gadu simteņus kā nerakstītas tradīcijas. Dažas seno paražu tiesību atliekas atrodamas vēlākos likumdošanas aktos un folklorā. arī vietējās hronikās un citos rakstītos avotos ir pieminētas dažas paražu tiesību normas.
Paraža (custom; обычай) – uzvedības noteikums, kas ir izveidojies vēsturiski ilgstošas faktiskās pielietošanas rezultātā. Paražas izpildi nodrošināja vai nu ieradums, vai sabiedrības soda mēri pret pārkāpēju (nāves sods, padzīšana no ģints u.c.), vai mēri, ko pielietoja cietušā radi vai ģints locekļi pret pāridarītāju (piemēram, asins atriebība), akceptēšana.
Īpaši izdala starptautisko paražu noteikumus, kas ir izveidojušies ilgstošas piemērošanas rezultātā attiecībās starp dažām vai visām valstīm. Tie darbojas tikai tajās valstīs, kas tos ir atzinušas.
Starptautiskās paražas ir starptautisko tiesību avots tajos gadījumos, kad attiecības nav noregulētas ar starptautisko līgumu vai normām.
Paražu tiesības (customary law; обычное право) – (uzvedības noteikumu) sistēma, kas balstās uz paražu un regulē sabiedriskās attiecības kādā valstī, noteiktā apdzīvotā vietā, etniskā vai sociālā grupā.
Saskaņā ar dominējošo uzskatu paražu tiesības veidojās paražu valstiskas sankcionēšanas ceļā. Savukārt tā notika tiesas vai administratīvās darbības gaitā, kad paražu pamatos izmantoja strīdus izlemšanā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1122576
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties