Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:343436
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  IELAS BĒRNU UZSKAITE LATVIJĀ    5
  TERMINS „IELAS BĒRNS” UN KLAIŅOŠANAS IEMESLI    6
  STATISTIKA    12
  BĒRNU IZDARĪTIE NOZIEDZĪGIE NODARĪJUMI    13
  Konstatētās problēmas un to iespējamie iemesli    17
  Pasākumi likumpārkāpumu profilakses uzlabošanai un nepilngadīgo izdarīto noziegumu novēršanai    18
  Sociālā dienesta un sociālā darbinieka kompetence    19
  IESPĒJAMIE RISINĀJUMI    21
  VALSTS LĪMENĪ    21
  PAŠVALDĪBAS LĪMENĪ    23
  UZ ĢIMENI ORIENTĒTAM    24
  STRĀDĀJOT AR IELU BĒRNIEM    26
  DAŽI NO IELU BĒRNU LAIKA PAVADĪŠANAI IZVEIDOTAJIEM DIENAS CENTRIEM, IESTĀDĒM UN BĒRNU PIEREDZE    29
  SECINĀJUMI    37
  IZMANTOTIE AVOTI    38
Darba fragmentsAizvērt

Ar sausiņiem kabatā
Kostja ir talantīgs bērns, aktīvs, kustīgs, bet viņam pietrūkst ģimenes, kas par viņu rūpētos, saka Kristīgās patversmes ielu bērniem vadītāja Diāna Vasilāne. Pieaugušo problēmas ir uzgrūstas bērniem. "Vai tas ir normāli, ka šim zēnam ir jārūpējas par visu? Jāmeklē ēst, kur iztīrīt drēbes, jo mājās nav ūdens? Kostja staigā pa rajona darbnīcām un savāc no strādniekiem naudu, par to savai ģimenei pērk ēdamo... Bērns nevar izdzīvot savu bērnību, viņam liegts sapņot," saka D. Vasilāne, uzsverot, ka desmit gadu cīnāmies ar sekām, tāpēc problēmas kļūst arvien dziļākas.
Patversmes projektā Vienaudzis vienaudzim strādā jaunieši, kuri jau izgājuši cauri problēmām. Tagad viņi dodas ielās, lai satiktu citus bērnus, aprunātos, pastāstītu par patversmi, uzzinātu par problēmām. "Lielākoties uz ielas vieni paši klaiņo deviņus desmit gadu veci bērni, bet diemžēl arvien biežāk redzam arī pavisam maziņus vēlos vakaros vienus pašus," skumīgi stāsta meitenes Maša un Jūlija. Viņas uz ielas cenšas sadraudzēties ar bērniem, paspēlēties, pa to laiku izstāstot par patversmi. Meitenēm vienmēr līdzi ir arī sausiņi vai cepumi, jo ielas bērni bieži ir izsalkuši. Pēc abu novērojumiem, vecāki aiziet uz darbu un bērnus atstāj mājās vienus, piekodinot kaimiņiem pabarot, bet – ko lai bērni vieni dara? Viņi sāk klaiņot. "Ielas bērnu ar katru gadu ir vairāk," saka Jūlija, "viņu ir vairāk arī nekā sabiedrībā redzams."

Secinājumi
...tikai atbilstoši tam, kā sabiedrība aizstāv savus bērnus un rūpējas par viņiem, tiek vērtēta tās civilizācija, tiek pārbaudīts tās humānisms un veidojas tās nākotne.
Džeims Grants
Ielas bērni ir viena no akūtām problēmām, kuras risināšana nav atliekama līdz mirklim, kad Latvijas IKP pieaugs līdz Eiropas Savienības ekonomiski attīstīto valstu līmenim un kad problēma varētu izzust, jo pieaugtu vispārējā labklājība ģimenēs. Ekonomikas ministrijai ir programma, lai samazinātu nabadzīgo iedzīvotāju skaitu no 20% uz 10% no kopējā iedzīvotāju skaita līdz 2015. gadam. Jautājums ir, vai mēs gaidīsim tik ilgi un kādas palīdzības programmas būs tiem 10% nabadzīgo iedzīvotāju, kuriem, iespējams, būs bērni?
Ielas bērnu problēmas novēršanai visbiežāk tiek izmantotas represīvas metodes – bērnu ievietošana institūcijās, vecāku sodīšana. Šīs metodes ir neefektīvas, jo nerisina problēmas cēloņus. Nevalstiskais sektors darbā ar ielas bērniem izmanto efektīvus palīdzības veidus, taču piedāvāto pakalpojumu daudzums ir ierobežots un nespēj aptvert visus bērnus, kam tie nepieciešami.
Ielas bērni būs viena no acīmredzamām, grūti risināmām problēmām valstī, kamēr tā netiks uzskatīta par ģimenes problēmu un secīgi risināti ar ģimeni saistītie jautājumi, pirmkārt, nodarbinātība.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties