Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:343411
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

E. Eriksons postulē visai cilvēcei kopīgu stadiālu attīstību. Eriksons akcentē cilvēka Ego pakāpenisku veidošanos, spēku un pozitīvu funkcionēšanu, postulē, ka Ego attīstās ne tikai agrīnā bērnībā, bet gan visas dzīves laikā. Epiģēniskais princips: dažādos vēsturiskajos periodos un atšķirīgās sociokultūras situācijās cilvēka izaugšanai ir pamatplāns, un tas realizējās pa stadijām nemainīgā secībā.
E. Eriksons uzskatīja, ka blakus Freida aprakstītajām psihoseksuālajām attīstības fāzēm, kuru gaitā mainās orientācija, pastāv psiholoģiskās “ES” attīstības stadijas, kuru gaitā indivīds nostabilizē galvenos orientierus attiecībā pret sevi un savu sociālo vidi.
Katru stadiju iezīmē noteikta psihosociāla krīze, kura var būt spēcīgāka vai mazāk izteikta. Tā nav katastrofa, bet pagrieziena punkts, izšķirošais periods, kurā neizbēgami jāizlemj turpmākais attīstības virziens. Krīze ir lēmuma brīdis starp progresu un regresu attīstībā. Pēc Eriksona, galvenais lēmuma saturs vienmēr ir saistīts ar tuvošanos striktai Es- identitātei. Apzināšanās līmenī šo saturu var atklāt atbilžu apjausma uz noteiktiem jautājumiem: Kas es esmu? Kāds es esmu? Ko es gribu darīt? Kādas vērtības vārdā es to daru?
Tomēr indivīds ir atkarīgs no savas psihosociālās pieredzes kvalitātes, kura noteiks un ietekmēs to, kā viņš pratīs analizēt un integrēt savu pieredzi, veidot un izmantot iemaņas. Progresīva izvēle nostiprina Ego, regresīva – vājina. Pozitīvais risinājums vienā stadijā paaugstina iespējas sekmīgi pārdzīvot krīzes citās, un otrādi. Visas stadijas ir savstarpēji saistītas. Katrai stadijai piemīt savi attīstības parametri, kuriem piemīt pozitīvas un negatīvas īpašības. E. Eriksons uzsver, ka dzīve piedāvā nemitīgi aspektu maiņu, un veiksmīgu problēmu risināšana kādā stadijā, ne vienmēr nozīmē to, ka neradīsies problēmas citās stadijās, kas likās atrisinātas jau iepriekšējās.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1169352
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties