Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:342921
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Telotāja māksla
Glezniecībā lielajām altārgleznām ar savu grandiozitāti un dramatismu vajadzēja aizraut cilvēku prātus, tajā pašā laikā bija jāgrezno dievnamus un jārada apgarotības iespaids. Sevišķu atzinību izpelnījās klusās dabas un medību ainu tēlojumi, kas tika panākti galvenokārt ar krāsu bagātības efektiem. Kā viena no glezniecības īpašībām bija izteikta krāsainība kopā ar izpildījuma tehnikas meistarību. Pazīstamākie baroka laikmeta glezniecības pārstāvji bija flāmu baroka pārstāvis Pīters Pauls Rubenss, spānis Hosē Rivera un itālis Karlo Marata. Visi glezniecības pārstāvji atšķīrās Marata bija lielisks stājglezniecības meistars, Rivera – viņa gleznās apvienojās skarbs dramatisms un dziļa emocionalitāte, attēloja mocību skatus vai atsevišķus svēto tēlus, Rubenss – daudzpusīga persona, neaprobežojās tikai ar glezniecību, darbojās arī kā arhitekts dekorators, darināja projektus tēlniekiem, ilustrēja grāmatas un izveidoja lielu profesionālu gravieru skolu. Slavenākie baroka laika stila darbi – „Madonna ar čūsku”(1606.g, Karavadžo), Pītera Klāsa darbs „Vanitas”(1630.g), „Pazudušais Dēls” (1652.), „Marijas pasludināšana”(1625.), „Zvejnieku meitene”(1850.)

Rembrants Hermess van Rijns (1606-1669) pieder tai dižgaru plejādei, kuras nozīmi pasaules kultūrā neviens nav apšaubījis. Rembrants, kurš apgaismojuma problēmu risinājumā ir tuvs Karavadžo, ar 1642. gadā gleznoto Naktssardzi radīja pilnīgi jaunu grupas portreta izpratni. Arī individuālie portreti ir gleznoti ļoti virtuozi un parāda izcilas raksturotāja spējas. Rembranta drauga tirgotāja Jana Siksa portrets pieder vieniem no izjustākajiem. Dziļš dramatisms un piedošana staro no Pazudušā dēla atgriešanās. Laikā, kad paša Rembranta dzīve ir ciešanu un dramatisma pilna, šīs izjūtas meistarīgi tiek attēlotas viņa darbos. Rembrants ir arī vien no visu laiku izcilākajiem oforta meistariem. Trīs koki ir viens no liriskākajiem Holandes ainavas paraugiem.

Viens no šī laika izglītotākajiem cilvēkiem un slavenākajiem gleznotājiem bija Pīters Pouvels Rubenss (1577-1640). Viņš gleznoja laikmeta prasībām un stilistikai atbilstošus lielformāta darbus. Sevišķi iecienītas bija mitoloģijas tēmas. Persejs un Andromēda ir viens no veiksmīgākajiem paraugiem, kur virtuozs gleznojums savijas ar dramatisku un erotisku sižetu.




Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties