Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:341331
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Elite ir slānis, kas organizē un realizē varu (reālu varu). Pateicoties savam augstajam statusam sabiedrībā, elite monopolizē varu savās rokās (pārņem varu). Elite izmanto savu augsto stāvokli, tātad vada un kontrolē visas citas pārējās (pat skaitliski lielākas) šķiras, grupas un slāņus. Elite ir neliels slānis, bet tā monopolizē varu - to viņai piešķir gan sabiedrība, gan pati elite.
Ja elitei ir vislielākā vara, tas nozīmē, ka elite arī kontrolē lielāko daļu sabiedrības resursus, ražošanu, politiku u.c. (kontrolē dzīvi gandrīz visās sfērās). Kā arī elite kontrolē valdību, policiju, armiju un citas valsts institūcijas. Šai kontrolei elite izmanto dažādus līdzekļus. Elite ietekmē izglītības sistēmu, manipulē ar sabiedrības saziņas līdzekļiem, un līdz ar to tā regulē sabiedrības ietekmēšanas ideoloģiju.
Lai elite varētu sekmīgi veikt šīs funkcijas (pārvaldīt sabiedrību), tai ir jābūt iekšēji konsolidētai. Sakarā ar to elite ir ieinteresēta, lai robežas ar pārējiem slāņiem būtu stingrāk noteiktas. Tāpēc elite kā slānis nav ieinteresēta lielākajā, plašākajā mobilitātē. Elite nav ieinteresēta, lai notiktu straujas sociālas pārmaiņas. Elite pieņem un atbalsta tikai tādas sociālas pārmaiņas, kas nekar elites eksistenci.

Elites sastāvs mainās pakāpeniski - tas var mainīties paaudžu nomaiņā, bet retāk elite pieņem savās aprindās pārstāvjus no citiem slāņiem. Pēc sava sociālā rakstura elite kā slānis no vienas puses ir monolīta, no otras puses - daudzveidīga, jo dažādas sabiedrības dzīves sfēras pārvalda vairākas elitāras grupas. Elite galvenokārt atražo pati sevi, papildinājumu gūstot uz radniecisku sakaru pamata. Šim nolūkam tiek lietots prasmīgi slēpts protekcionisms priviliģētu sociālo pozīciju ieņemšanai, kā arī izmantotas finansiālās priekšrocības maksimāli kvalitatīvas izglītības ieguvē vai citu karjeras priekšnosacījumu radīšanai. Lai mazinātu pretenzijas pret savu statusu, elite ir gatava atbalstīt augšupejošas sociālās mobilitātes procesus pārējā sabiedrībā, tomēr tā tiecas nepieļaut augšslāņa paplašināšanos ar iepriekšnoteiktai kārtībai nelojālu cilvēku pieplūdumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1174325
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties