Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:341038
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nodoklis ir ar likumu noteikts obligātais maksājums valsts budžetā vai pašvaldības budžetos, kas nav maksājums par noteiktas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu un nav soda naudas, pamatparāda palielinājums par valsts kapitāla vai tās daļas izmantošanu. [1., 13]
Nodoklis ir arī obligāts ar likumu noteikts maksājums, kuru veic firmas vai juridiskas personas, lai veidotu daļu no Valsts budžeta.
Kā arī, nodoklis ir ienākumu vai mantas daļa, ko valsts vai pašvaldība ņem noteiktos apmēros no savas valsts teritorijas iedzīvotājiem un saimniecībām, vispārīgo izdevumu segšanai. Tās tāpat ir naudas maksājums, ko veic nodokļu maksātāji uz bezatlīdzības pamata, un tie nav saistīti ar noteiktu mērķi.
Šobrīd spēkā esošā nodokļu un nodevu sistēma balstās uz pēc 1995. gadā veiktās nodokļu reformas pieņemtajiem nodokļu likumiem, taču laika gaitā tie ir arī grozīti vai pat pieņemti no jauna.
1995. gadā nodokļu reforma tika īstenota, lai sasniegtu sekojošus mērķus:
1. nodrošinātu stabilus budžeta ienākumus, no kuriem varētu finansēt prioritārus sociālos un ekonomiskos pasākumus un ierobežotu fiskālo deficītu;
2. Veicinātu valsts ekonomisko izaugsmi, sekmējot godīgu konkurenci un atsakoties gan no nepamatotām privilēģijām, gan no nepamatoti augstām nodokļu likmēm.
Pamatprincips uz ko tiek balstīta ienākumu nodokļu sistēma ir taisnīguma princips, kas izpaužas kā ienākuma nodokļa uzlikšana, pamatojoties uz nodokļu maksātāja maksātspēju.
Īstenojot vertikālo taisnīguma principu, nodokļa maksātājiem ar dažādu maksātspēju tiek uzliktas atšķirīgas nodokļu likmes – jo lielāka maksātspēja, jo proporcionāli lielāks nodoklis.
Saskaņa ar horizontālo taisnīguma principu – nodokļa maksātājiem ar vienādu maksātspēju tiek uzlikts vienāds nodoklis – visi indivīdi nosacīti vienādos apstākļos tiek aplikti ar vienādu nodokļu slogu.
Lielākajā daļa pasaules valstu tiek ievērots vertikālā taisnīguma princips, taču Latvijā pamatojas uz horizontālā taisnīguma principa.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1124994
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties