Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:339194
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ozīrisa aptaksts    3
  Leģendas un mīti par Ozīrisu    4
  Ozīrisa bildes    6
  Izmntotā literetūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Viena no leģendām vēsta, ka Ozīriss bija taisnīgākais Eģiptes valdnieks, ēģiptiešu dievu Gebas un Nutas vecākais dēls, savas māsas Izīdas vīrs un tuksneša dieva Seta brālis. Ļaunais tuksneša dievs, jaunākais Ozīrisa brālis Sets, vēlējās valdīt viņa vietā, tālāb izgudroja veidu, kā Ozīrisu nogaliņat. Pēc veiksmīga karagājiena Ozīriss sarīkoja dzīres. Sets ieradās dzīrēs kopā ar 72 sazvērniekiem un novietoja dzīru telpā sarkofāgu, paziņojot, ka uzdavinās to tam, kam tas derēs. Kas Ozīriss nogūlās sarkofāgā, kas jau iepriekš bija pagatavots tieši pēc viņa izmēriem, sazvērnieki aizcirta tā vāku, aizlēja ar svinu un nogremdēja Nīlas ūdeņos. Saskaņā ar citu mīta versiju, Sets sacirta viņu 14 gabalos un izsvaidīja to pa visu Ēģipti.Pētnieki uzskata, ka šis mīts radīts, lai attaisnotu daudzo Ozīrisu kapeņu atrašanos visā Ēģiptes teritorijā.
Uzticīgā sieva tos salasīja un ar maģijas palīdzību ieņēma no Ozīrisa bērnu. Slēpdamās no Seta Nīlas deltā, Izīda dzemdēja dēlu Horu. Kļuvis pieaudzis, Hors dievu tiesā pieradījis, ka ir vienīgais Ozīrisa mantinieks. Kaujā ar Setu viņam gan no sākuma nācies piekāpties – Sets izrāvis viņa brīnumaino aci - , taču ligā cīniņa rezultāts bijis Horam labvēlīgs, viņš norāvis Seta vīrišķo spēku un kā uzvaras zīmiuzlicis Setam uz galvas savu sandali.Tad Hors dod Ozīrisam norīt sabu izrauto aci, un Ozīriss atdzimst. Pēc brīnumainās augšām celšanās Ozīriss atvēlēja Horam savu laicīgā valdnieka troni, bet pats kļuva par aizkapa valstības valdnieku.
Ozīrisa, Izīdas un Hora tēli un ar tiem saistītie priekšstati ietekmējuši arī citu tautu, tostarp kristiešu, domāšanu par nāvi un augšām celšanos.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties