Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:336831
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzīves un kultūras pretrunās, kad cilvēku pārņem dziļas neuzticības reakcija pret valdošām kultūras vērtībām ir radies kinisms. Kiniķi cīnījās ar baudkāri cilvēkā un prasīja to iznīcināt. Tāpēc, ka viņi bija pārliecināti, ka ārpasaules objekts, ierosinādams cilvēka baudkāri, valda pār cilvēku, un tā cilvēks zaudē savu iekšējo brīvību. Tāpēc, lai saglabātu iekšējo brīvību un to laimes izjūtu, ko sniedz šī brīvība, kiniķi atteicās arī no pašās baudas, jo neredzēja brīvības iespējamību baudā. Tāds ir arī parastais uzskats par baudu. Tāpēc tos, kas nododas baudai, parasti apzīmē par „baudas vergiem”, kaislību vergiem, nebrīviem cilvēkiem u.tml. No tā rodas tālākais secinājums, ka bauda ir ļaunums, cilvēku samaitātāja un pat grēks. Verdziska padošanās baudkārei ir tiešam bīstama un postoša. Tas nenoliedzami. Un tomēr baudas slāpes nevar iznīcināt cilvēkā. Cilvēks grib ne tikai strādāt, mācīties un cīnīties, bet arī, kā saka „baudīt dzīvi”. Ja viņš to nespēj vismaz jaunībā un spēka gados, tad rodas milzīga neapmierinātība un dzīve sāk likties pat bezjēdzīga. Vismaz tiem, kuriem iekšējā prasība pēc baudas un tieksmes lielāka.
Tāpēc rodas problēma: vai tiešām arī baudā cilvēks nevar saglabāt brīvību? Vai cilvēks nevar atbrīvoties no baudas objekta un baudkāres varas pār sevi, neatradot pašu baudu? Kiniķi domāja, ka nevar. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1122236
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties