Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:332840
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Skitijas plātne ir neliela plātne. Savu nosaukumu tā ir ieguvusi pēc skitu tautas, kas agrāk bija plaši izplatīta tauta. Tā aizņēma teritoriju uz dienvidiem no Krievijas no Ukrainas vidusdaļas līdz Arāla jūrai. Tagad šī tauta ir izmirusi.
Plātnes aizņemtā teritorija ir mazāka nekā skitu izplatības areāls. Pamatā tā atrodas starp Azovas, Melno un Kaspijas jūru, un starp Kaukāzu un Krievijas platformu. Lielakā tās daļa atrodas Krievijā. Pie Skitijas plātnes vēl ir pieskaitāma daļa no Krimas – Līdzenumu Krima.
Skitijas plātne ir relatīvi jauna plātne. Tas ir epihercīns veidojums, kas ir saposmots ar daudziem vertikāliem lūzumiem, kas ir radušies agrāk nekā notika Kaukāza formēšanās. Pateicoties šiem vertikālajiem lūzumiem ir notikusi Skitijas plātnes sadalīšanās grādenos un horstos, kas ir labvēlīgas struktūras, lai uzkrātos derīgie izrakteņi – nafta un gāze.
Seismiskā aktivitāte Piekaukāza reģionā saistās ar šiem ūzumiem, nevis ar to, ka notiek Arābijas plātnes virzīšanās uz ziemeļiem. Proti, zemestrīču epicentri nav izvietoti Kaukāza kalnu grēdas virzienā, bet gan subperpendikulāri tai.
Plātne ir iedalāma trijās daļās, kas atšķiras pēc savas uzbūves, ģeoloģiskās attītības vēstures un tektonikas. Šīs atšķirības ir noteikusi daļu atrašanās vieta. dažādā attālumā no Kaukāza kolīzijas zonas.
Plātnes teritorijā ir sastopami dažādi nogulumi un derīgo izrakteņu veidi.
Skitijas plātne atrodās Krievijas dienvidu rajonos – uz dienvidiem no Austrumeiropas platformas un uz ziemeļiem no Lielā Kaukāza kalnu grēdas. Tās teritorijā atrodas Krievija, neliela daļa Kazahstānas un Ukrainas dienvidaustrumu daļa.
Morfoloģiski Skitijas plātne ir sadalīta trijos reģionos – Priekškaukāza daļa, Līdzenumu Krima un Melnās jūras Rietumu krasts. Skitijas plātnes dienvidu robeža var tikt novilkta pa Pšekišas – Tirnaauzskas lūzumzonu Kaukāzā.
Priekškaukāza daļu veido trīs ielieces – Rietumkubaņas, Austrumkubaņas un Tersko – Kaspijas ielieces. Tās ir radušās relatīvi nesen.
Līdzenumu Krima atrodas uz rietumiem no Rietumkubaņas ielieces, kā arī Krimas pussalā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties