Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:331789
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Dienvidslāvija ir atšķirīgs gadījums Eiropas valstu vēsturē, jo kontinentā parasti valstīs bija viena dominējošā etniskā grupa, savukārt Dienvidslāvijas gadījumā neviena no etniskajām grupām nebija spējīga uzņemties vadošo vairākuma lomu. Kā pierādīja vēsture šīs valsts liktenis bija nolemts valstiskajai neveiksmei, jo etniskajām grupām bija savas intereses, kas sadūrās ar citu valstī pārstāvēto etnisko grupu interesēm. Tādejādi dibināta 1918.gadā tā tomēr 1991.gadā sadalījās vairākās neatkarīgās republikās, bet joprojām ir manāmas sekas neveiksmīgajam mēģinājumam apvienot vienā nācijā dažādu mentalitāšu nācijas.
Dienvidslāvijas valsts attīstību var iedalīt divos posmos, kur pirmais no tiem ir starp karu periods un valsts šajā posmā tika balstīta uz savstarpēji atbalstošiem elementiem, kas ir valoda un monarhija. Tāpat kā jebkur citur Eiropā deviņpadsmitajā gadsimtā, arī Dienvidslāvijā valoda, nācija un valsts tika pielīdzināta savā starpā. Jaundibinātās valsts lingvistiskā stratēģija tika izveidota balstoties uz elites, kā arī tika papildināta ar hegemonijas kontroles elementiem. Jau sākot ar valsts dibināšanas brīdi, tajā dominēja serbu pakļaušanas un ekspansijas tradīcija, kas 1929.gadā pārauga karaliskā diktatūrā un vēlāk pakāpeniski pārtapa pilnā hegemonijas kontrolē. Šāda notikumu attīstība uz visiem laikiem pāretniskoja valsti ne serbu acīs, kā arī sagrāva jebkādu lojalitāti attiecībā pret Dienvidslāviju. Par vienu no elementiem, uz kā pamatiem būvēt kopēju dienvidslāvu nāciju tika izraudzīta kopēja valda, jebšu kopēja valodu grupa. No filoloģiskā aspekta viss slāvu valodā runājošais Balkānu reģions bija vienots lingvistiskais reģions un no šīs zinātnes skatu punkta, nepastāvēja būtisku atšķirību starp dialektiem, kas vēlāk kļuva par slovēņu, serbu, horvātu, maķedoniešu un bulgāru valodām.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,91 €
Materiālu komplekts Nr. 1114612
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties