Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:331082
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

3.6 Augsnes
Vēždūkas upes baseina teritorijā raksturīgas dažādas augsnes. Gandrīz visā upes baseina teritorijā sastopams tipiskais podzols (reljefa pacēlumos) un kūdrainā podzolētā glejaugsne (ieplakās). Vidustecē nelielas teritorijas aizņem velēnu podzolaugsne un pseidoglejotā augsne, savukārt lejteces rajonā – velēnu glejaugsne un velēnpodzolētā glejaugsne. Pie pašas ietekas Ventā niecīgu platību aizņem arī viena no Latvijā retāk sastopamajām augsnēm – aluviālā augsne, kura pārsvarā novērojama palieņu teritorijās. (Latvijas ģeogrāfijas atlants, 2007) Visas Varžupes baseina augsnes ir veidojušās virs virsdevona un vidusdevona nogulumiem, kuri galvenokārt sastāv no smilts. (Ventas upju baseina…, 2010.)

3.7 Zemes lietojuma veidi un saimnieciskā darbība
Vēždūkas upes baseina teritoriju klāj praktiski neauglīgākās augsnes Latvijā (pati neauglīgākā – kūdrainā podzolētā glejaugsne), kas izskaidro vājo lauksaimniecības un lopkopības attīstību. (Latvijas ģeogrāfijas atlants, 2007) Baseina teritoriju aizņem liela platība mežu, kas ir par iemeslu kokzāģētavu un gateru salīdzinoši lielajai izplatībai tās apkārtnē, lielākie no tiem – Silkool un Ugāles zāģētava am Muenchiner. (Kokapstrāde, viss.lv) Vēždūkas upes krastos atrodas Vēždūkas (Zūru) ūdensdzirnavas, kuru aprēķinātā jauda ir 100kw, šobrīd tām ir nepieciešami rekonstrukcijas darbi, lai tās atsāktu darbību. (Lielupes un Ventas…, 2011) Baseina teritorijā atrodamas māla un smilts, kā arī minerālūdeņu atradnes.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1332514
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties