Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:328496
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tomēr rodas jautājums – ko vispār Nīče vēlas panākt? Kristietības galu! Nīče raksta, ka tas tik tuvu bija laikā, kad pāvesta krēslā bija Čezāre Bordža: „Lūk, tā būtu bijusi uzvara, pēc kuras pašlaik es tiecos viens pats, - līdz ar to kristietībai būtu gals!” Taču kas notika tālāk? Visu sabojāja Mārtiņš Luters, kā raksta Nīče, „mūks, kurā iemiesojās visi atriebes alkstošie neveiksmīga priestera instinkti”. Pirms Luters bija ieradies, notika lēna kristietības sakāve tās pašas tronī, taču Luters to izjauca. Luters redzēja vien pāvestu samaitātību, taču Nīče saka: „Tur sēdēja dzīve! Dzīves triumfs!” Luters izglāba baznīcu, uzbrūkot tai. Nīčem atliek vien nopūsties: „Ak, šie vācieši, cik daudz viņi mums jau izmaksājuši! (..) Uz viņu sirdsapziņas ir arī netīrākais no visiem iespējamiem kristietības veidiem, visnedziedināmākais, neatspēkojamākais – protestantisms… Ja ar kristietību neizdosies tikt galā, tur vainīgi būs vācieši…”
Tik ļoti pretrunīgi vērtētā darba „Antikrists” noslēgumā Nīče mums visiem atgādina: „Visu vērtību pārvērtējums!...”

SECINĀJUMI
Frīdrihs Nīče pret kristietību vēršas ļoti asi. Jāatzīst, ka viņa pārmetumi tiek arī labi argumentēti. Kristietība, ar to, ka nostājusies vārgo un zemo pusē, ir salauzusi dzīves dabisko atlasi. Kristietība bija tā, kas sagrāva antīko kultūru.
Jau no sākta gala kristietībai galvenais bija nepieļaut cilvēku alkas pēc zināšanām. Tika radīti mākslīgi jēdzieni kā „grēks”, „žēlastība” „glābšana” un citi, lai ierobežotu cilvēku dabiskos instinktus. Vērtības tika sagrozītas – lepnums, nejaušība, labsajūta un dzīvīgums tika nosaukti par grēku. Augstumos tiek celta pazemība, žēlsirdība, vēlme sevi iznīcināt. Cilvēka būtība tika ierobežota.
Nīče apgalvoja, Jēzus mācekļi bija tie, kas deformēja Jēzus mācību, kristietību padarot „neevaņģēlisku”. Priesteri tiek saukti par parazītiem, kas dara visu, lai nepieļautu cilvēka atbrīvošanos.
Šajā darbā „Antikrists” Nīče kristietībai uzbrūk ļoti spēcīgi. Jūtams kāpinājums, un pārmetumu kulminācija ir sasniegta pašā darba noslēgumā, kad Nīče kristietību nosauc par lielāko lāstu un cilvēces kauna traipu!

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties