Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:327236
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„Krētas salu bronzas laikmetā apdzīvoja mīnieši. Tie bija pirmie civilizētie eiropieši, kurus raksturoja augsts dzīves līmenis, materiālā kultūra kopumā.
Krēta, pati lielākā Egejas jūras sala, ir viena no visintresantākajām Grieķijas vietām. 18.gs. vidus p.m.ē. Krēta bija apvienota Knosas dinastija virsvadībā. 16. un 15. gs. p.m.ē. no Knosas pa visu salu stiepās ceļu tīkls, savienodams galvaspilsētu ar pašiem nomaļākajiem nostūriem. Centrā bija valdnieka pils. Šeit saplūda daudzie ienākumi no Krētas un citiem apgabaliem. Knosas pils milzīgajās noliktavās glabājās graudu, eļļas, ieroču, dārglietu krājumi. Informāciju par šīm bagātībām uz māla plāksnītēm uzrakstīja īpaši ierēdņi.
Slavenās Heinriha Šlīmaņa ekspedīcijas uz Troju un Mikēnām XIX gs. beigās beidzot ieviesa skaidrību par šī noslēpumainā laikmeta kultūru. Krass pavērsiens arheoloģisko izrakumu attīstībā līdz ar angļu zinātnieka Artura Evansa ienākšanu Krētā. Evanss, ieguldīdams ekspedīcijā milzu līdzekļus, izdarīja izrakumus Knosā un atklāja lielu daļu Knosas pils. Evanss 1900. gadā atklāja pili, kuras patiesība bija 16 tūkstoši m2. Apkārt pagalmam grupējās neliela izmēra telpas divos vai trijos stāvos. Bet, tā kā nekādu sistēmu plānojumā Evansam atrast neizdevās, pili sāka dēvēt par sarežģītu labirintu.
Neparastas izrādījās arī pils detaļas. Savdabīgas bija kolonnas, kuras apakšējā daļā nevis paplašinājās, bet gan sašaurinājās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties