Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:326750
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.08.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2010.gada aprīlī man bija iespēja DVD formātā redzēt un dzirdēt 1989.gada ierakstu ar Ņujorkas Metropolitēna operas teātrī uzvesto Džuzepes Verdi operu „Aīda”.
Aīdas sižeta autors bija pazīstamais franču ēģiptologs Ogists Eduards Marieti. Viņš izmantoja senā papirusā saglabājušos leģendu, kuru pats arī atšifrēja. Unikālajā dokumentā aprakstītie notikumi attiecas uz to laika posmu, kad Senās Ēģiptes faraoni cīnījās pret Nūbiju (Etiopiju). 1868.gadā, gatavojoties Suecas kanāla atklāšanas svinībām, Ēģiptes valdnieks- Hedivs Izmails piedāvāja Dž.Verdi uzrakstīt operu ar ēģiptiešu nacionālo sižetu. Šo negaidīto piedāvājumu Dž.Verdi toreiz noraidīja, bet būdams Parīzē 1870.gadā, saņēma atkārtotu priekšlikumu ar Kamila de Lokla starpniecību, kurš bija viens no „Dona Karlosa” libretistiem un iepazinies ar Aīdas sižetu, viņš ieinteresējās par šo tēmu un deva savu piekrišanu operas komponēšanai. Iespēja radīt spožu, efektīgu izrādi, kas iztēlē aizved klausītāju Nīlas krastos, sfinksu un piramīdu zemē, liesmainā Etiopijas verdzenes Aīdas un ēģiptiešu karaspēka vadoņa Radamesa mīla, divas sāncenses- ēģiptiešu faraona meita Amnerisa un viņas verdzene Aīda, sagūstītais etiopiešu karalis Amonasro, kas izrādās Aīdas tēvs, drūmie ēģiptiešu priesteru tēli, Aīdas un Radamesa- dzīvu aprakto nāve uz lūgšanu fona svētnīcā, -tas viss spēcīgi aizrāva Verdi, strādājot pie jaunās operas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1231267
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties