Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:326016
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Anšlavs Eglītis - viens no spilgtākajām personībām latviešu 20. gs rakstniecībā. Rakstnieks, gleznotājs, skolotājs un žurnālists vienā personā dzimis 1906. gada 14.oktobrī Rīgā. Viņa tēvs bija rakstnieks Viktors Eglītis, māte - skolotāja un tulkotāja Marija Eglīte. Pirmā pasaules kara laikā bija bēgļu gaitās Krievijā. Selo Goļicino vecāki pasniedz stundas angļu liceja – internātskolā, kur mācās arī Eglītis. Vēlāk ģimene pārcēlās uz citu vietu, kur vietējie krievi ļoti neieredzējuši latviešus, jo uzskatīja, ka visi latvieši ir vācieši. Anšlavs ir stāstījis, ka „bez akmeņiem kabatās nebija iespējams iziet ārā no mājas” . Latvijā Eglīšu ģimene atgriezās 1918. gadā, dzīvoja Alūksnē, no 1919. gada - Rīgā.
Anšlavs bija atšķirīgs no citiem, neparasts, viņš kaislīgi mīlēja savu dzimteni un reizē bija Eiropas cilvēks. Ar Eiropu Eglītis iepazinās ļoti agri – skolas gados viņš mācījās 2. Rīgas pilsētas ģimnāzijā, bet tad negaidīti saslima ar tuberkulozi – tautā saukto diloni, kas 20. gs. 20. gados vēl joprojām skaitījās ļaunākais cilvēces bieds. Jau kopš atgriešanās no Krievijas ar šo slimību bija saslimusi Anšlava māte (mirst – 1926. g.). Viktors Eglītis nosūtīja savu dēlu ārstēties uz Šveices kalnu kūrortu Leisenē netālu no Ženēvas ezera. Slimība viņā rosināja spītu un gribu nepadoties. Iespējams tāpēc paša piedzīvoto cīņu ar neganto slimību Eglītis vēlāk tik labi spēja atspoguļot savā pirmajā romānā „Līgavu mednieki”, piešķirot slimajam varonim neatlaidīgu gribu izveseļoties. Būdams Šveicē rakstnieks ļoti iemīlējis kalnus, ilgojies pēc tiem, tie kļuva par sava veida kaislību. Kalnu valdzinājums tika iemūžināti stāstā „Stulbenis”. Visilgāk un viskaislīgāk Eglītis gribēja būt gleznotājs. Pēc atveseļošanās no slimības viņš 1929. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas figurālajā darbnīcā un mācījās pie izciliem māksliniekiem. Sākot ar 1933. gadu, būdams students, viņš savus darbus izstādīja mākslinieku biedrību izstādēs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1120501
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties