Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:325409
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visaktīvākie projektu iesniedzēji ir no Kurzemes (326) un Vidzemes (285). No Rīgas reģiona saņemti 242, Zemgales reģiona 199, Rīgas pilsētas 114, bet no Latgales 51 projekta iesniegums. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ir noslēgusi 700 līgumus par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovāciju par kopējo līdzfinansējumu 42,51 milj. latu. Papildus apstiprināts ir 61 projekta iesniegums par ERAF finansējumu 4,79 milj. latu apmērā, bet 25 projektu iesniegumi par kopējo ERAF finansējumu 1,8 milj. latu apmērā atrodas izvērtēšanas procesā.
Aktivitātes “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” īstenošanai piešķirtais finansējums ir 62,75 milj. lati, tostarp brīvais līdzfinansējums ir 13,58 milj. latu. Pēc ekspertu vērtējuma, Latvijā vēl jārenovē 60% līdz 70% ēku, proti, ap 25 000 daudzdzīvokļu māju aptuveni 38 miljonu kvadrātmetru kopplatībā. Jau šobrīd ir aprēķināts, ka tam būtu vajadzīgi aptuveni 2,7 miljardi latu, kuru valstij vienkārši nav. Tas nozīmē, ka būs jāpieliek gan izdoma, gan zināšanas, lai problēmai atrastu ekonomiskus risinājumus. Tāpēc arī Ekonomikas ministrija rosina izveidot dzīvojamo ēku energoefektivitātes fondu. Šim fondam savukārt varētu paredzēt 50 miljonus latu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, kas, sadarbojoties ar komercbankām Eiropas attīstības bankām (ERAB, EIB, ZIB), realitātē nodrošinātu investīciju pieejamību līdz pat 250 miljoniem latu. Turklāt šādi fonda darbības principi palīdzētu nodrošināt līdzekļu rotāciju, kas praktiski nozīmē, ka par pazeminātu procentu likmi varēs nosiltināt vēl vairāk māju.
Ja šī iecere tiks īstenota, energoefektivitātes fonds sāks darboties jau ar 2015.gadu, un tā līdzekļus varēs saņemt gan tie, kas siltināšanu veiks saviem spēkiem vai ar namu apsaimniekotāju palīdzību, gan arī tie, kas vēlēsies, lai viņu vietā to izdara ESKO. Tātad šai būvniecības nišai izaugsmes potenciāls Latvijā vēl ir tikai priekšā, galvenais izvēlēties vismazāk sāpīgu risinājumu iedzīvotāju jau tā plānajiem naudas maciņiem, bet tai pat laikā gūstot ienākumus tautsaimniecībai un nozares izaugsmei.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties