Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:323255
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Produkta raksturojums    3
  Alus ražošanas nepieciešamības pamatojums    4
  Alus ražošanas tehnoloģiskā shēma    5
  Patērētājiem pieejamā alus sortimenta raksturojums tirdzniecības vietās    8
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

1. Produkta raksturojums

Līdzās dabīgam vīnogu vīnam, alus attiecas pie senākajiem un pēc sastāva sarežģītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Izņemot alkoholu, alus satur lielu vērtīgu komponentu daudzumu. Tāpēc alu un tā „pusfabrikātu” – misu, nereti izmantoja kā ziemas uztura elementu. Bez tam, alus ietilpa tautas medicīnas līdzekļu arsenālā. Tika uzskatīts, ka alus veicina ēstgribas palielināšanos, paātrina augšanu, fizisko attīstību un stiprina veselību. Valdīja pārliecība, ka alus stimulē laktāciju sievietēm un paaugstina potenci vīriešiem. Ar alu regulāri dzirdīja bērnus, sākot ar mazu vecumu. Holēras epidēmiju laikā alus ietilpa šīs slimības profilakses galveno tautas līdzekļu sarakstā.
Galvenie alus komponenti. Alus, tāpat kā vīns, ir dabīgs alkoholisks dzēriens, kurš satur lielu savienojumu daudzumu, kuri veidojas fermentācijas procesā un ienāk tajā no augu izejvielām. Galvenie alus komponenti ir ūdens (91 – 93%), ogļhidrāti (1,5 – 4,5%), etilspirts (3,5 – 4,5%) un slāpekli saturošās vielas (0,2 – 0,65%). Pārējos komponentus apzīmē kā minorus komponentus.
Alus ogļhidrāti (aptuveni 26 g/l) par 75 – 85% sastāv no dekstrīniem. Parastajiem cukuriem (glikoze, saharoze, fruktoze) pienākas 10 – 15% no kopējā ogļhidrātu skaita. Un tikai 2 – 8% ogļhidrātu pārstāv citi, jaukti cukuri (polisaharīdi, pektīna fragmenti u.c.).
Etilspirts (aptuveni 30 g/l), līdzās ogļhidrātiem, ir galvenais komponents, kas nodrošina šī dzēriena kaloritāti, kura veido aptuveni 400 – 500 kkal/l. Salīdzinājumam: piena, Coca-cola vai augļu sulu kaloritāte svārstās 600 – 700 kkal/l robežās. Ņemot vērā to, nevar piekrist esošajam priekšstatam par to, ka mērena alus lietošana veicina ķermeņa masas palielināšanos un pat spēj novest pie aptaukošanās. Vienlaicīgi alum piemīt spēja stimulēt ēstgribu un veicināt pārmērīgu pārtikas lietošanu.
Etanols, kurš organismā ienāk kopā ar alu, nerada dehidratācijas efektu, pateicoties augstam ūdens saturam šajā dzērienā. Atšķirībā no vīna, alus nesatur lielu augstāko spirtu daudzumu (500 – 100 g/l), bet metilspirta tajā praktiski nav.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties