Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:322787
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tā kā drošības apdraudējumi pasaulē ir kļuvuši arvien grūtāk pamanāmi un grūtāk risināji, šķiet iespēja, ka kāda valsts viena pati tos varētu atrisināt liekas neiespējama. Valstīm jāapvienojas kopā un jābūt vienotākām nekā jebkad agrāk, lai cīnītos ar šiem izaicinājumiem.
Pēdējos piecpadsmit gadus pasaule ir pieredzējusi neskaitāmas pārmaiņas. Līdz ar Eiropas integrācijas procesa tālāku virzīšanos NATO un ES ir nonākušas labvēlīgā situācijā, lai attīstītu kopēju stratēģisku vīziju un apzinātos „pievienoto vērtību”, ko katra puse spēj piedāvāt, lai veicinātu politisko dialogu un, lietojot mūsdienās ļoti populāru frāzi, – „domātu globāli”. Pasaulē, kas kļūst arvien globālāka, pārveidošanās ir neizbēgama, ES ir jāsaskaras ar problēmām, ko rada jauno dalībvalstu ienākšana kopienā un tās interešu saskaņošana un apmierināšana. Pastāv globālā ekonomika, globālais tirgus, kurā dominē transnacionālās korporācijas, kas mērķtiecīgi ražo patērētājsabiedrību, pastāv globālā politika, starptautiskās sadarbības iespēju un ietekmes pastiprināšanās uz valstu iekšpolitiskās dienas kārtības veidošanu. Katras valsts nākotni aizvien vairāk ietekmē pasaules valstu savstarpējās ietekmes pieaugums, kā arī migrācijas procesu pieaugums un multietniskas sabiedrības veidošanās visā pasaulē. Nespēja pieņemt pieaugošo kultūras daudzveidību un tolerances trūkums pret atšķirīgo sabiedrībā izraisa konfliktus un sociālās krīzes, tajā skaitā rada labvēlīgu augsni etniskās pretenzijās sakņotām vardarbības formām . ES jāpieņem un jārada risinājumi jaunajiem izaicinājumiem un problēmām sociālajā jomā, kas jau ir kļivusi par līdzvērtīgu un nopietnu sfēru ES, tāpat kā ekonomiskā integrācija.
Tā kā pasaule kļūst arvien globālāka, tad ir jācīnās ar globālo terorismu, masu iznīcināšanas ieročiem, organizēto noziedzību, vides piesārņojumu, nabadzību, atkarību no resursiem (tostarp arī no naftas), iedzīvotāju skaita samazināšanās kā arī jādomā vai ES paplašināšanās ir vajadzīga, kādu labumu tā dos un kādi var būt varbūtējie zaudējumi. Vai ir nepieciešams uzņemt Turciju vai nav. Grūtības var radīt fakts, ka Turcija ir islamticīga, bet vēl lielākas grūtības var rasties, ja Turcija sāks tuvināties nevis Rietumiem, bet gan Austrumiem. Dažādu reliģisko kopienu sadarbība, it īpaši starp kristiešiem un musulmaņiem, ir jāatbalsta un jāveicina ES ir jādomā par globālo drošību, tai pašā laikā domājot kā attīstīties un noturēt savu ietekmi pasaules politikā un ekonomikā.
Lai arī Eiropas Savienība sākotnēji veidota kā ekonomiska valstu savienība, tās uzmanības lokā pēc 1992. gada nonāca arī kultūra. Kultūras iekļaušana Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā skaidrojama ar straujo kultūras industriju ekonomiskās nozīmes pieaugumu un nepieciešamību rūpēties par savu identitāti pieaugošas globalizācijas apstākļos.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties