Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:322406
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Daudz ir dzirdēts par hepatīta C un B bīstamību un dārgo ārstēšanu, bet ne visi cilvēki iedomājas, ka tā sauktā Botkina slimība vai dzeltenā kaite arī ir hepatīts. Kā arī ir vēl citi hepatīta veidi.

Hepatīts ir nopietna slimība, kuru izraisa vīruss, kas uzbrūk aknām. Ir dažādu veidu vīrushepatīti, kas var ierosināt infekciju uz mūžu, aknu cirozi, aknu vēzi, aknu mazspēju un nāvi. Vīrushepatīti var atšķirties pēc slimības smaguma. Izšķir vieglu, vidēji smagu, smagu vīrushepatītu. Bīstamāki ir hepatīti, kuru norise ir hroniska. Tādi ir hepatīts B un C. Ir divi hepatītu izplatīšanās veidi – fekāli orālais (A, E) un saskaršan Vīrushepatīts A. HAV

Vienpavediena RNS, proteīnu kapsīdsHAV vīruss satur RNS, kas pieder enterovīrusu dzimtei - pikornavīrusiem Picornaviridae. Ārējā vidē, pie temperatūras +4° C tas saglabājas vairākus mēnešus, pie temperatūras -20° C vairākus gadus, istabas temperatūrā - vairākas nedēļas. Vīruss inaktivējas pēc 5 minūšu varīšanas.
Inkubācijas periods.
No inficēšanās brīža līdz pirmajām slimības pazīmēm paiet 7-50 dienas, vidēji 30 dienas. Visbiežāk slimības sākumā ir paaugstināta ķermeņa temperatūra un var būt pazīmes, kas līdzīgas gripai. Vīrushepatīta izpausmes var būt dažādas, taču viena no svarīgākajām slimības pazīmēm ir dzelte (dzeltena ādas krāsa) un sāpes labajā paribē. Lai diagnosticētu vīrushepatītu, jāveic asins un urīna analīze, sarežģītākās situācijās nepieciešams veikt aknu biopsiju.
Inficēšanās veidi
A hepatīta pārnešana: tuvs personīgais kontakts – ikdienas saskarsme, seksuāls kontakts.
Inficēta barība, ūdens
Ar asinīm(reti) – injekcijas, asinspārliešana…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties