Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:321292
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.08.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Jēdziena „Bezdarbnieks” nozīme    3
2.  Valsts politika bezdarba samazināšanai    3
2.1.  Ministru kabineta funkcijas    4
2.2.  Bezdarbnieka statusa piešķiršana    4
2.3.  Nodarbinātības valsts aģentūras finkcijas    4
2.4.  Sociālo maksājumu mozīme    5
3.  Bezdarbnieka tiesības    5
3.1.  Bezdarbnieku vispārējās tiesības    5
3.2.  Bezdarnieka tiesības saņemt bezdnieka pabalstu    6
4.  Bezdarbnieka pienākumi    6
5.  Bezdarbnieka tiesību un pienākumu nozīme sabiedrībā    7
6.  Tiesas sprieduma analīze par bezdarbnieka statusa zaudēšanu    8
  Secinājumi    9
  Izmantotās literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

Bezdarbnieka tiesības un pienākumi ir noteikti Bezdarbnieku un darba maklētāju likumā. Norādes par bezdarbnieku sociālo aizsardzību ietvertas arī Latvijas republikas Satversmē, likumā „Par sociālo drošību”, „Par valsts apdrošināšanu”, „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”,„Par bezdarbnieku statusu”, kā arī citos, Latvijai saistošos starptautiskos normatīvajos aktos. Piemēram, Eiropas Sociālā hartas 12. pants paredz tiesības uz sociālo aizsardzību, tātad arī uz bezdarnieku sociālo aizsardzību. Arī ANO Starptautiskās pakta par ekonomiskām, sociālajām un kultūras tiesībām 9. pants paredz katra indivīda tiesības uz sociālo drošību un sociālo apdrošināšanu, bez jebkādas diskriminācijas. Tātad arī uz apdrošināšanu bezdarba gadījumam, neatkarīgi no tautības, rases, dzimuma un citām īpašībām.
Lai runātu par tādām sociālajām tiesībām, kā bezdarbnieku tiesībām un pienākumiem, vispirms jānoskaidro jēdziena „bezdarbnieks” nozīmi. Saskaņā ar „Bezdarbnieku un darba meklētāju likuma” 10.pantu, par bezdarbnieku uzskatāma persona, kura ir reģistrējusies savas dzīvesvietas Nodarbinātības valsts aģentūrā un kura ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis vai arī ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās vai termiņuzturēšanās atļauju, vai ir Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa, vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmušas personas laulātais. Lai pretendētu uz bezdarbnieka statusu, nepieciešams, lai šī persona nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātā persona, neveic komercdarbību, nav pilnā valsts apgādībā un ir 15 – 74 gadu vecumu sasniegusi darbspējīga persona, kas meklē darbu un ir gatava nekavējoties stāties darba tiesiskajās attiecībās, kā arī tā neiegūst izglītību klātienē vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē vai nav pilna laika studējošais augstskolā.
Valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta jomā īsteno Nodarbinātības valsts aģentūra. , kura ir Labklājības ministrijas pārraudzībā un tā tiek finansēta no valsts pamatbudžeta, dāvinājumiem un ziedojumiem. Nodarbinātības valsts aģentūra arī vienas dienas laikā pieņem lēmumu par bezdarbnieka statusa piešķiršanu.
Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 4. un 5. pantā noteikta Ministru kabineta un ministriju kompetence, saistībā ar bezdarbnieku tiesībām un pienākumiem, ko, kā jau iepriekš minēju, to nodrošina Nodarbinātības valsts aģentūra. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties