Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:319759
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  EKSPORTA TEORĒTISKIE ASPEKTI    5
1.1.  VALSTS IEGUVUMS NO EKSPORTA    5
1.2.  EKSPORTA PROBLĒMAS NO VALSTS ATTĪSTĪBAS PAKĀPES VIEDOKĻA    6
1.3.  UZŅĒMUMA MOTIVĀCIJA EKSPORTĒT    7
2.  LATVIJAS EKSPORTA VĒSTURISKĀ ATTĪSTĪBA    2
3.  LATVIJAS EKSPORTA STRUKTŪRA    17
3.1.  LATVIJAS EKSPORTA STRUKTŪRA PA NOZARĒM    17
4.  LATVIJAS EKSPORTA VEICINĀŠANAS PASĀKUMI    25
4.1.  LATVIJAS ĀRĒJĀS EKONOMISKĀS PĀRSTĀVNIECĪBAS    26
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    29
  IZMANTOTO INFORMĀCIJAS AVOTU SARAKSTS    30
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
1. Valsts ieguvumu no starptautiskās tirdzniecības nosaka tās ietekme uz patēriņu un ražošanu. Ekonomisti galveno ieguvumu no starptautiskās tirdzniecības saskata importā, nevis eksportā. Tomēr, lai finansētu valsts importu, valstij ir jāeksportē.
2. Latvijas eksporta apjoms no 1995. - 2005. gadam ir vairākkārtīgi palielinājies. Katru gadu šajā laika posmā ir novērojams eksporta apjoma palielinājums, izņemot 1999. gadu, kad tas ievērojami samazinājās. Tam par iemeslu bija Krievijas ekonomiskā krīze.
3. Krievijas ekonomiskā krīze ir atstājusi arī pozitīvu iespaidu uz Latvijas tautsaimniecību. Šīs krīzes iespaidā Latvijas eksportētāji bija spiesti pārorientēties uz citu – Eiropas Savienības – tirgu, tādā veidā mazinot Latvijas ekonomikas atkarību no Krievijas ekonomiskajiem un politiskajiem procesiem.
4. Vērtējot Latvijas eksporta struktūru laika posmā no 1995. līdz 2005. gadam, krasas izmaiņas nav novērojamas. Eksporta struktūrā arī 2005. gadā, tāpat kā 1995. gadā, no preču kategorijām dominē koksne un tās izstrādājumi. Tomēr pozitīvi ir vērtējams pieaugums kategorijā “Pārējās preces”, kas nozīmē, ka attīstītās citas nozares, kas perspektīvā var izvirzīties par jaunām svarīgākajām eksporta kategorijām.
5. Ja iedomājas pasaules ekonomiku kā kāpnes, tad uz zemākā pakāpiena ir attīstības valstis, kas pārsvarā ražo tekstilmateriālus un citas preces ar zemu pievienoto vērtību. Kāpņu augšgalā atrodas ASV, Japāna un citas industriālās valstis. Jaunās nozares, kas šobrīd ir attīstības sākuma stadijā, palīdz Latvijas ekonomikai virzīties augšup pa pasaules ekonomikas “kāpnēm”.
6. 2004.gada 12. oktobrī MK apstiprināja Latvijas eksporta veicināšanas programmu 2005-2009. Programmas mērķis ir veicināt Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgus apgūšanu, kā arī nostiprināšanos esošajos tirgos.
7. Kā viens no nozīmīgākajiem instrumentiem eksporta veicināšanā un ārvalstu investīciju piesaistē ir ārējās ekonomiskās pārstāvniecības, kuras nodrošina uzņēmumus ar informāciju par ārējo tirgu iespējām, veic ārējo tirgu pētījumus, izplata informāciju ārvalstīs par Latvijas eksporta potenciālu un labvēlīgu vidi investīciju piesaistei, palīdz uzņēmumiem sadarbības partneru meklējumos, ieejot ārvalstu tirgū.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1322551
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties