Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:319153
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Senākās naudas formas pasaulē    4
  Gliemežvāki kauri    4
  Gliemežvāki dentalium endulis    5
  Akmens    7
  Zobi un kauli    8
  Spalvas    8
  Pārtikas produkti kā maksāšanas līdzeklis    9
  Uzbudinošas vielas    9
  Primitīvi priekšmeti- lietas    10
  Darbarīki, priekšmeti u.c.    10
  Pirmās monētas    12
  Inflācija un deflācija    13
  Secinājumi    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
  Pielikums (Tests)    16
  Pielikums (Attēlu galerija)    18
  Anotācija    23
Darba fragmentsAizvērt

Senākās naudas formas pasaulē.

Dažādās pasaules vietās bija dažādi naudas maksāšanas līdzekļi, tie atšķīrās ar vidi, kur dzīvoja cilvēki, un cilvēku uzskatiem. Viens no pirmajiem maksāšanas līdzekļiem bija gliemežnīcas, ko izmantoja lielākajā daļā Eiropas, kā arī Okeānijas salās. Plaši pazīstamas naudas formas bija arī pārtikas produkti, no akmens izgatavotas lietas un dzīvnieku valsts produkti, spalvas, zobi, ilkņi u.c.

Gliemežvāki- kauri.

Lielāko tiesu pirmatnējām ciltīm pats izplatītākais vērtību mērs- “nauda”, bija moluski un gliemežnīcas.
Viens no plašāk pazīstamākajām “valūtas” formām, kuras izmantoja gandrīz visā pasaulē bija gludās un apaļās kauri gliemežnīcas. Tās ieguva, metot ūdenī kokosa palmas zarus un pēc tam, šos zarus pie kurām bija pieķērušies šie kauri moluski izvilka no ūdens. Daudzu tautību tirgotāji izmantoja šo maksāšanas līdzekli gan Japānā, gan Ķīnā un Indijā. Eiropā šīs gliemežnīcas tika ievestas no Maldvinu salām (Lielbritānijas kolonija) Indijas okeānā un no Mafijas salām Austrum Āfrikā. Vēl 1365. gadā Marko Polo redzēja gliemežnīcu naudu Ķīnas provincē Tolomanā un aprakstīja kā porcelāna gliemežnīcas līdzīgas tām, kuras agrāk izmantoja šķirnes suņu rotāšanai. Bet ar laiku senās augstās kultūras gliemežnīcas aizstāja ar citiem naudas ekvivalentiem. Ķīnā, piemēram gliemežnīcas aizstāja ar sudraba un vara monētām, bet Tibetā ar sudrabu. Kauri gliemežnīca tika vēl plaši izmantotas Āfrikā 20. gs. sākumā. Šīs “valūtas” kurs atkarīgs no vietas kur to izmantoja, jo tālāk no jūras, jo gliemežnīcām bija lielāka vērtība. Āfrikas vidienē gandrīz par jebkuru preci varēja norēķināties ar kauri gliemežiem.
Pat liela daļa misionāru ziedojumus saviem ceļojumiem vāca kauri gliemežnīcas, kā konstatēja Ibn Batuths, ceļodams pa ziemeļrietumu Āfriku, pārliecinājās, ka kauri pastāv precīzi izrēķināts kurs. Par to pašu pārliecinājās Itāļu ceļotājs Kadamosto gadsimtu vēlāk. 1455. gadā ceļodams pa Āfriku viņš uzzināja, ka kauri gliemežus Āfrikā kā naudu izmantoja jau pirms tam kad, tur ieradās eiropieši. Ar kauri naudu maksāja nodokļus, dažādus naudas sodus, iegādājās pārtikas produktus, pirka kapakmeņus. Turklāt kauri īpašnieks varēja ari bankrotēt, tikpat viegli kā dolāru un angļu mārciņu turētājs, jo gliemežnīcas kontinenta vidienē nebija tik viegli pieejamas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties