Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:316845
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

4. Livonijas bojāeja.
Jau 16. gadsimtā pēc Martina Lutera aizsāktās reformācijas, kad Andreass Knopkens sludināja Rīgā Lutera idejas, sākās valsts strauja novājināšanās. Baznīca zaudēja kontroli pār Livoniju, un Rīga vēlējās atbrīvoties no jebkādas kundzības. Taču toreizējais ordeņa mestrs Pletenbergs pieļāva baznīcas brīvību, jo tādejādi ordenis atbrīvojās no baznīcas ietekmes, un arī uzlaboja attiecības ar pilsētniekiem, kaut arī tikai uz īsu brīdi.
16. gs. vidū bija skaidrs, ka Livonija ilgi nepastāvēs. Valsts bija ekonomiski iztukšota. Un nebija spējīga sevi uzturēt. Arī militārā ziņā Livonija krietni atpalika no pārējas tā laika pasaules. Livonijas karu aizsāka Krievija, jo tai bija nepieciešama izeja uz Baltijas jūru, lai varētu veiksmīgi tirgoties ar Eiropu pa jūras ceļiem. Krievija strauji ieņēma Livonijas teritoriju. Neredzot citu izeju Livonija nodeva savas zemes Polijas- Lietuvas valstij un Zviedrijai. Tādejādi Krievija pazaudēja līdera pozīcijas šajā karā, un tā nevarēja stāties pretim spēcīgākajām Baltijas valstīm, tādejādi iegūstot vien zaudējumus. “Latvijas teritorijā karš radīja briesmīgus postījumus, īpaši – Austrumlatvijā, ko vairākkārt pārstaigāja krievu karaspēks. Zeme bija noplacināta, tūkstošiem cilvēku nogalināti, aizvesti gūstā vai miruši bada nāvē.”7

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties