Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:313445
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.08.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
2.  SPA filozofija    2
2.1.  SPA terapijas vēsture    3
2.2.  SPA kompleksterapija    4
3.  Ūdensdziedniecības pirmsākumi    5
4.  Sebastiāns Kneips – mūsdienu ūdensdziedniecības pamatlicējs    7
5.  Ūdens spēks    8
6.  Anatomiskais skatījums par ūdeni cilvēka organismā    9
7.  Ūdens balanss cilvēka organismā    12
8.  Vispārēji ūdensdziedniecības principi    14
9.  Ūdensdziedniecības procedūras veidi    16
9.1.  Aplaistīšanās    16
9.2.  Noberzēšanās    17
9.3.  Kopreses un ietinumi    17
9.4.  Duša    17
9.5.  Ūdens peldes/ vannas/    19
9.6.  Ūdens pirts procedūras    27
10.  Zemūdens masāžas procedūras    29
11.  Zemūdens masāža pērļu vannā    30
12.  Zemūdens masāžas dūša    30
12.1.  Drošības tehnika, telpas un personāls    31
12.2.  Subjektīvās sajūtas    31
12.3.  Darbības mehānisms    32
12.4.  Terapeitiskie efekti    34
12.5.  Zemūdens masāžas dušas kontrindikācijas    34
12.6.  Aparāti    35
12.7.  Ārstēšanas metodika, procedūru tehnika, dozēšana    35
13.  Secinājumi    35
Darba fragmentsAizvērt

Katram kairinātājam atbilst savs specifisks ādas recepcijas veids. Izšķir četrus ādas recepcijas veidus: siltuma, aukstuma, sāpju un taktilo recepciju. Taktilā recepcija saistīta ar pieskaršanās, spiediena vai vibrāciju sajūtu. Jo spēcīgāks ir kairinājums, jo lielāks ir receptoru potenciāls un jo vairāk impulsu nonāk nervu sistēmā. Jo lielāks ir ādas deformācijas ātrums, jo spēcīgāka ir spiediena sajūta. Zemūdens masāžas duša, izraisot ādas deformāciju un mainot muskuļu sprieguma pakāpi, kļūst par muskuļu un locītavu jušanas avotu. Dziļos audos esošie mehāniskie receptori, uztverot spiedienu uz muskuļiem un orgāniem, signalizē CNS par muskuļu tonusu, kapilāru pildījumu ar asinīm utt. Šie signāli izraisa dažādas subjektīvas sajūtas.
Mehāniskie receptori pēc uzbūves ir samērā daudzveidīgi. Tiem ir matiņu, spirāļu, pinumu, plātnīšu un cita forma. Vislabāk izpētīti ir Pačinī ķermenīši, kas sastāv no nervu galotnēm, kuras ietver no nervšķiedrām veidots palīgaparāts, kas saista refeptoru ar CNS. Pačinī ķermenīša palīgaparāts ir kapsula, kas sastāv no daudzām ļoti plānām plātnītēm, starp kurām ir šķidrums. Zemūdens masāžas dušas mehāniskie kairinājumi, deformējot kapsulu, izraisa nervgalu deformāciju. Nervgalu apvalks izstiepjas, palielinās tā caurlaidība ( pārsvarā tiek laisti cauri nātrija katjoni).
Tādējādi rodas receptoru potenciāls un jonu strāva, kas ierosina nervšķiedras. Radušies nervu impulsi ar ātrumu 60 m/s virzās uz CNS. Šīs masāžas manipulācijas mehāniskās enerģijas pārtapšana nerva ierosas enerģijā ir sākotnējais nerva reflektoriskās reakcijas ķēdes posms masāžas darbības mehānismā. Receptoru ierosa centrtieces (aferento) impulsu veidā pa jušanas nerviem tiek novadīta uz CNS (muguras smadzenēm, smadzenītēm, stumbra funkcionāliem veidojumiem) un sasniedz galvas smadzeņu lielo pusložu garozu, kur pārveidojas vispārīgā sarežģītā reakcijā, tā izraisot dažādas funkcionālas pārmaiņas organismā.
Masāžas tiešā ietekmē mainās arī muskuļu kapilāru funkcijas. Kapilāru sienai piemīt pastāvīga spēja sarauties, kuru nodrošina tajās esošās Ružē šūnas. Saraujoties vai piebriestot, Ružē šūnas maina kapilāru lūmenu, kas tad vai nu paplašinās, vai pat līdz pilnīgai oklūzijai sašaurinās.
Zemūdens masāžas dušas ietekmē uz organismu liela nozīme ir tieši mehāniskai iedarbībai uz audiem, kuras dēļ tiek veicināta organisma šķidrumu ( asins, limfas, šūnstarpu šķidruma) pārvietošanās, audu izstiepšanās un nobīde. Masāžas mehāniskais faktors stimulē vielmaiņu, audu elpošanu un asinsriti, likvidē sastrēgumu, paaugstina audu temperatūru.
Zemūdens masāžas duša labvēlīgi iedarbojas uz locītavām, to funkcijām, uz saišu aparātu. Masāžas ietekmē pieaug saišu aparāta elastība un kustīgums. Masāža aktivē sinoviālā šķidruma sekrēciju, veicina tūskas, izsvīduma un patoloģisku locītavu nogulsnējuma uzsūkšanos. Masāža uzlabo trofiskos procesus ādā, attīra ādu no nolobītām epidermas šūnām, stimulē sviedru un tauku dziedzeru darbību, labvēlīgi ietekmē ādas muskuļu tonusu. Glaudīšana un citi masāžas paņēmieni uzlabo ādas muskuļu kontraktilitāti, dara ādu elstīgu.
Masāža labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Tās ietekmē rodas iekšējo orgānu asins pieplūde ādai un muskuļiem, kļūst vieglāka un paātrinās venozā asinsrite. Vērojama perifērisko asinsvadu paplašināšanās. Kļūst vieglāka sirdsdarbība. Pieaug sirds spēja dzīt asinis, uzlabojas miokarda asinsapgāde, kā arī tā spēja sarauties. Samazinās vai tiek likvidēta asins stāze, sastrēgums mazajā un lielajā asinsrites lokā. Pastiprinās šūnu metabolisms, audi vairāk asimilē skābekli. Masāža stimulē asinrades sistēmu, veicina hemoglobīna un eritrocītu līmeņa pieaugumu.
Zemūdens masāžas dušas ietekme uz orgāniem ir daudzpusīga, un pirmkārt, tā iedarbojas uz nervu sistēmu (NS). Masāžas ietekmē atkarībā no NS funkcionālā stāvokļa un iedarbošanās metodes pastiprinās vai pavājinās tās ierosināmība. Subjektīvās sajūtas, kas rodas glaudīšanas laikā, ir pozitīvas emocijas- patīkams miers, svaigums un viegluma sajūta. Vajadzības gadījumā enerģiska masāža spēj iedarboties arī uzbudinoši. Adekvāta reakcija uz masāžu ir patīkama audu sasilšanas sajūta, sasprindzinājuma atslābums, sāpju mazināšanās, pašsajūtas uzlabošanās.
Zemūdens masāžas dušai, līdzīgi klasiskai masāžai, ir liela ietekme uz limfātikso sistēmu, limfas cirkulāciju. Limfātiskā sistēma- tā ir šūnstarpu sistēma, ko veido limfātiskie kapilāri un, vēlāk tiem savienojoties, arī lielie limfvadi. Limfvadi iet caur limfmezgliem, kuros veidojas limfocīti. Limfas plūsma limfātiskajā sistēmā noris vienā virzienā – no audiem uz sirdi. Jaunā limfa, kas veidojas, no limfātiskajiem kapilāriem izspiež tajos jau esošo limfu. Limfas spiedienu starpība perifēriskajos limfātiskajos kapilāros un krūskurja limfvados, kā arī pazeminātais spiediens krūšukurvī ieelpas fāzē nosaka limfas plūsmu pa limfvadiem no perifērijas uz centru. Muskuļiem saraujoties, limfvadi un audstarpas saspiežas. Tas arī veicina limfas plūsmu. Limfas plūsmu nosaka arī pašu limfvadu sienas peristaltika, tomēr neatkarīgi no visiem šiem apstākļiem tā noris ļoti lēni. Viss limfas apjoms pa krūšu limfvadu izplūst tikai sešas reizes diennaktī. Salīdzinājumam- pilns asins apriņķojums notiek 20- 25 sekunžu laikā. Cilvēkam limfas plūsmas ātrums lielos limfvados ir aptuveni 4 mm/s, un masāža, palielinot limfas plūsmas ātrumu, no viena spuses, masētamiem audiem palielina pieplūstošo barības vielu daudzumu, bet , no otras ,-atbrīvo šūnas no vielmaiņas starp- un galaproduktiem. Tāpēc ir svarīgi ievērot pareizu masāžas kustības virzienu. Tiem jābūt vērstiem uz tuvākajiem reģionālajiem limfmezgliem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties