Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:311878
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Antīkā grieķu literatūra    4
  Antīkā romiešu literatūra    8
  Nobeigums    11
Darba fragmentsAizvērt

Marcials, dzimis Spānijas pilsētā Bilbilē. Viņš uzrakstījis daudz epigrammu par mazo, nospiesto cilvēku.Marcials izceļ epigrammu īpatnības, ass un skaudrs pret tiem, kas piesavinās viņa epigrammas.Marciala epigrammas daudz lasīja arī viduslaikos, bet sevišķi tās cieņā bija apgaismības laikmetā. Arī krievu dzejnieks Pušķins ļoti cienījis Marciala epigrammas.
Romas literatūra nebūtu pilnīga, ja es nepieminētu Kornēliju Tacitu.Viņa divi galvenie darbi”Vēsture” un „Annāles”-gada grāmata.tacita darbiem piemīt dziļa psiholoģiska analīze, aprakstu un raksturojumu skaistums.Viņa valoda raita, izteiksmīga, domām un jūtām pildītas frāzes. Tacitu cienīja arī viņa laikabiedri- Plinijs. Tacitu ļoti uzmanīgi studējis arī krievu dzejnieks Puškins.
Spilgtākais Romas satīriķis Juvenāls ar lielu meistarību tēlo to stāvokli, kāds ir darba ļaudīm,kas spiesti dzīvot badā, un , kad bagātnieki nezina un neredz robežu savām iegribām. Vai mūsu dzīvi meistarīgi nav aprakstījis Juvenāls? Pašreiz jau mums ir tāpat, nabagie kļūst vēl nabadzīgāki, bet bagātie peldas savā bagātībā. Vai nabagie nav beiguši skolas? Vai nav izmācījušies.? Vai nav labi un sirsnīgi cilvēki? Ir, tas viss ir, tikai sabiedrības pretrunas kļūst ik dienas dziļākas. Juvenāls atzīts par spilgtāko Romas satīriķi.Viduslaikos bija iecienītas tās satīras, kur iztirzāti tikumiskie jēdzieni. Juvenāladzrbiem lielu uzmanību veltījuši dekabristi, krievu dzejnieks Pušķins un tā laika sabiedriskie darbinieki.

Nobeigums
Apskatot un ielūkojoties senās Romas dzejnieku un rakstnieku darbos, redzu, ka daudzas lietas patapinātas no grieķu eposiem, kaut gan mainīta darba struktūra, darbojošās personas, gala iznākums nedaudz citādāks, tomēr neatstāj sajūtas, ka darbs kaut kur jau lasīts iepriekš. Senie Romas dzejnieki atklājuši vienkāršās tautas dzīvi un darbu, apdziedājuši un apjūsmojuši kara vadoņus, varoņus un imperatoru slavināšanu. Pieskārušies krāšņajai dabai un mīlestības tēmai, daži savos darbos radījuši daudz izskaistinājumu, citi tomēr radījuši savus darbus krietni reālistiskākus. Katras zemes literatūra dod priekšstatu par attīstības posmiem vēsturiskā secībā.





Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties