Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:307331
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.02.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 122 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Neomītisms literatūrā: vēsturiskais aspekts un teorētiskās pamatnostādnes    7
1.1.  Mīta interpretācijas vēsture    9
1.2.  Mīts postmodernismā    13
2.  Mīts kā P. Bankovska daiļdarbu kompozīcijas elements    22
2.1.  Laiktelpa un mītiskais tajā    23
2.2.  Mīta izmantojums sižeta un tēlu veidojumā    47
3.  Mītu jaunrade (mītrade) P. Bankovska daiļradē    70
  Nobeigums    75
  Tēzes    76
  Izmantotā literatūra    78
  Avoti    78
  Palīgliteratūra    78
  Annotation    84
  Paula Bankovska daiļdarbu rādītājs    86
Darba fragmentsAizvērt

Sākotnēji šāds tēmas pieteikums var šķist pretenciozs un nepamatots. Pauls Bankovskis savos darbos izvirza spēles noteikumus: jauc, maisa, pārveido, kopē, izdomā, citē kultūras kodus un kolektīvās pieredzes uzplaiksnījumus. Viņš izaicina un provocē. Protams, šis nav vienīgais aspekts (darba autore savā bakalaura darbā Paula Bankovska daiļradi pētīja feminisma diskursā), caur kuru aplūkot Paula Bankovska prozu, bet tas ļauj iesaistīties spēlē, dešifrēt un dekonstruēt rakstnieka darbus tāpat, kā viņš to dara ar kolektīvās apziņas zīmēm un simboliem. Kādi interkulturālie kodi caurstrāvo Paula Bankovska daiļradi un kāda ir to mākslinieciskā funkcija? Ko rakstnieks dara ar klasiskajiem (grieķu, romiešu, kristietības u.c.) mītiem? Vai var runāt par P. Bankovska mitoloģiju? Šie un citi līdzīgi jautājumi ļauj skatīt P. Bankovska daiļradi neomītisma aspektā.
Tēmas izvēli ietekmēja vairāki apstākļi. Pirmkārt, Paula Bankovska spilgtā debija latviešu literatūrā un spēja ierakstīt savu vārdu literatūras vēsturē. Otrkārt, maģistra darba autores interese par jaunāko latviešu literatūru. Treškārt, vēlme un nepieciešamība kaut nedaudz sistematizēt P. Bankovska daiļradi. Ceturtkārt, interese par mīta interpretācijas iespējām postmodernajā kultūrā (intertekstualitāte, demitoloģizācija, neomītisms) un to realizāciju P. Bankovska darbos.
Darbu veido divas lielas daļas: teorētiskā un praktiskā. Teorētiskā daļa ir mēģinājums izsekot mīta jēdziena izpratnes ģenēzei, noskaidrot mīta rašanās cēloņus un pastāvēšanas iespējamību postmodernajā sabiedrībā. Otro daļu veido Paula Bankovska daiļrades analīze neomītisma kontekstā, meklējot mītiskā klātbūtni, cenšoties izsekot mīta un mītiskā funkcijām un mākslinieciskajai slodzei P. Bankovska darbos, kā arī mēģinot noskaidrot, vai ir pamats runāt par P. Bankovska mitoloģiju un mītu jaunradi. Par neomītismu jārunā tāpēc, ka mūsdienās nav iespējama pirmatnējā mīta tīra, nepārfrāzēta eksistence bez laikmetam raksturīga interpretējuma. Mīts iegūst individuālisma un subjektīvisma iezīmes un vairs nav kolektīvās ideoloģiskās sistēmas veidotājs un uzturētājs. Mīts nav vairs kaut kas, kas eksistē a priori, mīts tiek producēts, radīts no cilvēces pieredzes. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties