Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:306280
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Komunālais dzīvoklis bija viens no nekrietnakajiern padomju režīma izgudrojumiem: vienā dzīvoklī lielā saspiestībā varas iestādes salika dažādam nācijām un sabiedības slāņiem piederīgos - cilvēkus ar dažādu izglītības līmeni, ar dažādu audzināšanu, morāles izpratni. Vienģimenes Mežaparka māja, kurā dzīvo arī E. Dārziņš, 20. gadsimta sākuma tika celta pec Rietumeiropas parauga, lai cilveki vienlaikus būtu pilsetā un dabas vidū. Lai ap viniem butu plasums un erīlbas, lai cits citu netraucetu. Komunalais dzivoklis cilvēkus psihiski traumē, notrulina vai pat iznīcina.
Eduards Darziņš sevi no pasaules ir daļēji norobežojis un šo norobežosanos viņs skaidro tā:
Mans galvenais princips - nekam pārāk nepieķerties. Lai viss aizplūst garām kā skaidrs, tekošs ūdens, lai aizskrien ka zaķis vieglām kajām, tad arī dzīvot nav grūti.'"
‘’Par visu vairāk es neieredzu pūli, un par pūli es dēvēju jebkuru lielāku ļaužu pulku, kam nav savas iniciatīvas, nav savu domu’’
Romānā nav runa tikai par 20. gs. sabiedrību – attēloti arī notikumi no 13. gs. vēstures. Daudzi kritiķi šo pāreju laikā uzskata par neizdevušos, tomēr jāsaka, ka šī pieeja tīri psiholoģiski izskaidro latviešu izturēšanos, abos gadījumos (gan 13., gan 20. gs.) latvieši aktīvi cenšas pretoties okupācijas varām, tomēr šī pretošanās ir bezjēdzīga. Iekšēji okupācijas varas neatbalsta pat tie, kas ir nodevēji tautas acīs saprot, ka mainīt neko nevar, ka arī viņi ir tikai marionetes okupācijas varas rokās kā tas ir ar 13. gs. Dārziņa dubultnieku. Visā romānā minēta tikai vācu okupācija, taču dažas vispārīgas frāzes var attiecināt uz jebkuru okupāciju.Varoņa pārtapšana palīdz atsegt laiku, kas veidojis, grozījis, cēlis augšup vai grūdis lejup cilvēku, analizē ģenētisko mantojumu. Tautas raksturs veidojies tāds pats kā priekameitai Dinai. «Ja cilvēks pārdod miesu, varbūt tā ir nepieciešamība, bet ja viņš pārdod dvēseli? Visus četrus okupācijas gadus tika kultivētas šādas garīgas prostitūtas, jo režīms tikai tad var pastāvēt, ja tautā atrodas cilvēki, kuri nemitīgi nodod tautu.» …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties