Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Luminiscento materiālu pielietojums energoefektīvās tehnoloģijās

     

    Referāts18 Fizika

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:306122
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Annotation    4
  Anotācija    4
  Ievads    5
1.  Teorētiskā daļa    6
1.1.  Luminiscence    6
1.2.  Infrasarkanā spektroskopija    7
1.3.  Rentgenfluorescentā analīze    8
1.4.  Rentgenstaru difraktometrija    10
  Att.4    10
2.  Pētnieciskā daļa    11
2.1.  Sastāva noteikšana    11
2.2.  Sintēze    14
2.3.  Materiāla izpēte    18
3.  Secinājumi    20
  Pielikumi    21
  Pielikums 1.    21
  Pielikums 2.    22
  Pielikums 3.    23
  Pielikums 4.    24
Darba fragmentsAizvērt

Pēdējā laikā ir ļoti aktualizējies enerģijas taupīšanas jautājums. Kā viens no iespējamiem risinājumiem ir energoefektīvāku materiālu izmantošana, piemēram, fosforu izmantošana elektrisko norāžu vietā. Luminiscences parādība tiek plaši izmantota dažādās jomās, sākot no vielas uzbūves analīzes līdz pat luminiscentajiem indikatoriem. Mani ieinteresēja redzamās gaismas ierosinātas luminiscences izmantošana enerģijas taupības nolūkos, kas pašreizējā situācijā būtu ļoti aktuāli.
Ja parēķina, cik daudz enerģijas patērē, piemēram, apgaismotās izejas zīmes, kas izvietotas skolās (konkrēti manā skolā ir četras šādas ar 3,7 vatu spuldzītēm darbojošās zīmes), pēc šī brīža elektroenerģijas tarifa (apmēram 0,07 Ls/kWh) sanāk, ka skola tērē nedaudz mazāk par desmit latiem gadā par šo zīmju patērēto elektroenerģiju. Ņemot vērā, ka Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 1000 vispārizglītojošo skolu, tad šo norāžu uzturēšanas kopsumma ir diezgan iespaidīga, pat neņemot vērā uzstādīšanas izdevumus. Vai nebūtu izdevīgāk ieviest luminiscentas norādes? Šo pašu principu varētu izmantot jebkurā vietā, kur nepieciešamas šāda veida norādes, piemēram, kinoteātros, lielveikalos utt.
Darba hipotēze ir: ir iespējams efektīvi taupīt līdzekļus, pašiem sintezējot luminiscentu materiālu luminiscentu norāžu izgatavošanas nolūkā.
Mana darba mērķis ir izvēlēties konkrētu tirdzniecībā esošu norādi uz luminiscentu materiālu bāzes un mēģināt noskaidrot tās ķīmisko sastāvu, izpētīt tā luminiscentās īpašības, kā arī mēģināt sintezēt līdzīgu vai labāku šāda veida materiālu.
Darba uzdevumi ir izpētīt pieejamo literatūru par luminiscenci, kā arī veikt eksperimentus mana izvēlētā materiāla sastāva noteikšanai un mēģināt izveidot materiālu ar līdzīgām vai labākām luminiscentām īpašībām.
Darba bāze ir zinātnieku publikācijas par konkrēto tematu, internetā pieejamie raksti, fizikas mācību grāmatas, kā arī K. Šaļimovas grāmata „Pusvadītāju fizika” un J. Eidusa un U. Zirnīša „Atomfizika”.
Darbs sastāv no teorētiskās daļas, kurā būs apkopota informācija no man pieejamās literatūras par darbā izmantotajām metodēm – infrasarkano spektroskopiju, rentgenfluorescento analīzi u.c. - un no pētnieciskās daļas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1122823
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties