Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:304337
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.09.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atslēgas vārdi: bibliotēka, rokraksts, pergaments, fizika, teleskops, mehānisms, kolonizācija.
1.Bibliotēkas. Frančesko Petrarka, būdams aizrautīgs grāmatu kolekcionārs, izmantoja savu slavu, personiskos kontaktus un diplomātiskās misijas, lai spertu pirmo soli grāmatu sekularizācijas un demokratizācijas virzienā. 1337. gadā Petrarka izveidoja savu grāmatu sarakstu, ko nosauca par „Manas grāmatas”(„Libri mei”). Savas dzīves laikā viņš savai kolekcijai pievienoja ap tūkstoti grāmatu, kuras savā testamentā novēlēja svētā Marka baznīcai Venēcijā ar nosacījumu, ka viņa kolekcija būs pieejama visiem.
Pazīstami bibliofili bija Mediči dzimtas pārstāvji Florencē. Starp lielākajiem laikmeta kolekcionāriem jāmin Kozimo Mediči padomnieks bibliotēku lietās Nikolo Nikoli (Niccolo Niccoli, 1363-1437). Saņēmis no tēva mantojumu, viņš nolēma to izmantot grāmatu iegādei. Līdz dzīves beigām viņam piederēja 800 grāmatu. Grāmatas viņš novēlēja dzimtajai Florencei ar noteikumu, ka tās būs pieejamas ikvienam, kas interesējas par zinātni. Nikolo vadībā pilsētā izveidoja gan privāto bibliotēku (Medicea privāta), gan publisko (Medicea publica).
Urbino hercogs Federiko da Montefeltro (Federico da Montefeltro III, 1422-1482) bija izcils piemērs valdnieku vēlmei izskaistināt savas rezidences ar grāmatām – viņš uzskatīja, ka grāmatai jābūt ne tikai literāram mākslas darbam – viņam pakļautie 30 līdz 40 skiptoriji nemitīgi pārrakstīja grāmatas uz pergamenta, kuru iesēja sarkanos ādas vākos, uz kuriem pievienoja sudraba aizdares.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties