Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:299284
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mākslinieks pasauli uztver tēlaini, māksla ir domāšana tēlos. Ar rakstnieka radīto tēlu palīdzību mēs uzzinām viņa domas, attieksmi pret dzīvi, viņa uzskatus, ideālus un atziņas. Mākslas tēlo palīdz mums izprast dzīvi, sabiedrību, cilvēkus un arī pašiem sevi. Valoda ir daiļliteratūras izteiksmes forma un līdzeklis, un tāpēc arī dabiski, ka tēli daiļdarbā rodas un veidojas ar valodas palīdzību un arī pati valoda ir tēlaina. Analizējot daiļdarba valodu, tās struktūru, atradīsim visdažādākos veidus, visdažādākās izteiksmes formas, kādās veidojas tēli. Šo dažādību nosaka daiļdarba žanrs, virziens un rakstnieka stils, viņa rakstības veids un īpatnības. Šajā daudzveidībā iezīmējas vairāki formā līdzīgi paņēmieni, kas veicina daiļdarba valodas tēlainību. Literatūras teorijā šādus valodas veidojumus mēdz saukt par tēlainās izteiksmes līdzekļiem. Vārds līdzeklis te jāsaprot kā daiļrades procesā radies izteiksmes formas elements, kas kalpo attiecīgā satura pilnīgākai atklāsmei.
Atsevišķu priekšmetu vai parādību var īpaši izcelt un raksturot ar kādu māksliniecisku apzīmējumu, trāpīgu salīdzinājumu. Vienkāršākie tēlainās izteiksmes līdzekļi ir epitets, salīdzinājums un paralēlisms.
Daiļdarbos stipri daudz ir pārnestas nozīmes leksikas un frāžu, tās arī veicina izteiksmes tēlainību, piešķir attiecīgajam priekšmetam vai parādībai īpašu dzīvīgumu, padara valodu emocionālāku, izsaka rakstnieka attieksmi pret tēloto. Pārnestas nozīmes vārdi un teicienu valodu padara arī koncentrētāku.
Šajā pētnieciskajā darbā mēs centīsimies aplūkot tuvāk kas tad īsti ir tēlainās izteiksmes līdzekļi un kam tie domāti.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties