Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:296789
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kuģa korpusa stiprība    3
  Kuģa korpusa konstrukcijas vispārējais raksturojums    5
  Kuģa korpusa stiprības kontrole tā ekspluatācijas laikā    7
  Vietējie spriegumi    9
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Vietējie spriegumi.
Kuģa korpusa konstrukciju veido dibena, sānu, klāju un starpsienu pārsegumi. Šie pārsegumi piedalās ne tikai korpusa kopējās liecesstiprības nodrošinājumā, bet nodrošina arī vietējo stiprību. Tā, piemēram, uz dibena pārsegumu normālos ekspluatācijas apstākļos darbojas lokālais hidrostatiskais ūdens spiediens, kā arī kravas un mehānismu gravitācijas spēki. Dokošanas un ūdenī nolaišanas laikā dibena pārseguma saistiem jāiztur arī ķiļboku spiediens. Sānu pārsegumi ir pakļauti ūdens hidrostatiskajam spiedienam un lokāliem spēkiem no ledus spiediena, un no krasta konstrukciju spiedienu, ko rada viļņu triecieni pret korpusu. Augšējo klāju papildus slogo uz tā nokļuvušā ūdens svars un klāja kravas svars. Starpsienām jāiztur kravas spiediens un arī avārijas laikā tilpnē ieplūdušā ūdens hidrostatiskais spiediens, kā arī kuģa korpusa svars, kuģi izceļot no ūdens dokā.
Lai spriestu par kuģa korpusa saistu stiprību, nepieciešams noteikt summāros spriegumus tajos. Uzdevumu apgrūtina tas, ka vieni un tie paši saisti piedalās kopējā liecē, konkrēta pārseguma liecē, atsevišķas pārseguma sijas liecē un vēl uz pārseguma saistiem balstītas plātnes liecē. Šajā dibena pārsegumam raksturīgajā gadījumā rezultējošie normālie spriegumi it četru komponentu summa.
Vietējās stiprības apreiķinu vienkāršošanai atsevišķiem pārsegumiem apreiķini tiek veikti neatkarīgi no pārējiem. Tā, piemēram, dibena pārsegumam var izvēlēties fragmentu no sāna līdz sānam un no starpsienas līdz starpsienai, proti, viena nodalījuma robežās. Apreiķinot sānu pārsegumu, pieņem, ka tas balstās uz dibena klāja un starpsienu pārsegumiem. Klāja pārsegums balstās uz šķērsvirziena un garenvirziena starpsienām un sānu pārsegumiem.
Šāda idealizēta apreiķinu shēma ļauj veikt apreiķinus, izmantojot kuģu būvmehānikas metodes. Ļoti svarīgi ir pareizi noteikt visas slodzes, kuru iedarbībai pakļauti pārsegumi, pie kam pat visnelabvēlīgākajos ekspluatācijas apstākļos. Klasifikācijas sabiedrību noteikumi satur rekomendācijas par apreiķinu slodžu izvēli dažādu veidu pārsegumiem.
Apreiķinu shēmas pastāvīgi tiek pilnveidotas . Pēdējos gados ļoti veiksmīga ir galīgo elementu metode, kas dod iespēju veikt apreiķinus ne tikai sarežģītiem plakaniem kuģu pārsegumiem, bet arī dažām telpiskām korpusa konstrukcijām.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1327518
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties