Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:295709
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visums ir viss, kas pastāv - sākot no Zemes zem mūsu kājām līdz tālākajām zvaigznēm kosmosā. Precīzāk - tā laiktelpas daļa, ko jebkādiem cilvēkam pieejamiem līdzekļiem iespējams novērot (nav iespējams eksperimentāli pārbaudīt, vai tas, kas atrodas aiz novērojamās laiktelpas robežām, atbilst paredzējumiem.).
Visums radās Lielajā Sprādzienā 10 līdz 15 miljardus gadu atpakaļ. Precīzs Visuma vecums nav zināms, jo precīzi nav zināms Visuma izplešanās ātrums. Sākumā tas bija ļoti blīvs, karsts un sastāvēja tikai no ļoti sīkām daļiņām - elementārdaļiņām. Visums bija niecīgs objekts ar neiedomājami lielu blīvumu un temperatūru. No rašanās mirkļa tas strauji, sprādzienveidīgi, izpletās, tādēļ šis process ir nosaukts par Lielo Sprādzienu.
Visuma attīstībā ļoti svarīgi bija tā pastāvēšanas pirmie mirkļi (pat ne pirmās sekundes, bet niecīgas sekundes daļas) jo tie lielā mērā noteica Visuma attīstības turpmāko gaitu. Desmit sekundes pēc Visuma izveidošanās tā temperatūra bija 5 miljardi °C, bet blīvums 10 miljoni kg/m3. Kad temperatūra, visumam izplešoties, pazeminājās tiktāl, ka kļuva iespējamas kodoltermiskās reakcijas, izveidojās divu pašu vieglāko ķīmisko elementu hēlija un ūdeņraža atomi. Visi pārējie ķīmiskie elementi ir radušies no šiem diviem. Šie notikumi risinājās pirmo Visuma pastāvēšanas minūšu laikā. Visums ieguva sākotnējo ķīmisko sastāvu, kas maz atšķiras no mūsdienu sastāva. Pēc miljona gadu Visuma karstā gāze atdzisa tiktāl, ka tajā sāka veidoties nelieli gāzes sablīvējumi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties