Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:295040
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
I.  PLANĒTAS ŪDENS RESURSI UN TĀS DEFICĪTS    3
II.  ŪDENS DEFICĪTA IEMESLI    4
III.  ŪDENS DEFICĪTA RISINĀJUMA METODES    9
IV.  ŪDENS PIESĀRŅOJUMS LATVIJĀ    11
V.  INTRESANTI FAKTI PAR ŪDENI    13
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN CITI INFORMĀCIJAS AVOTI    14
Darba fragmentsAizvērt

1. Pirmajā acu uzmetienā ūdens pasaulē ir salīdzināms ar pasaules bagātību. Globālajā aspektā tā ir vairāk kā pietiekami; problēma ir tajā, ka dažas valstis to saņem ievērojami vairāk nekā citas. Gandrīz ceturtdaļa pasaules saldūdens piedāvājuma apjoma ir koncentrēts Baikāla ezerā, kurš ir izvietots mazapdzīvotajā Sibīrijā. Lielākās pasaules saldūdens upes ir: Amazone, Kongo, Misisipi, Zambezi, Jandzi. Starpība starp apgādāšanu ar ūdeni pa reģioniem un to iekšienē vēl stiprāk atspoguļo sadalījuma problēmu. Piemēram, Latīņamerikā, kur ir koncentrēts 31% pasaules saldūdens rezervju, uz vienu iedzīvotāju sanāk 12 reizes vairāk, nekā Dienvidaustrumu Āzijā. Dažās valstīs, tādās, kā Brazīlija un Kanāda, ūdens ir daudz vairāk, nekā viņi var to izmantot. Savukārt, citās valstīs, teiksim, Tuvajos Austrumos, tā ir ievērojami mazāk, nekā ir vajadzīgs. Jemenai, kura izjūt ūdens deficītu vai ūdens stresu (198 m3 ūdens gadā uz cilvēku), ir maz labuma no tā, ka Kanādā ūdens ir tik daudz, ka kaut vai laisties (90 tūkst. m3 uz cilvēku). Tieši tāpat ūdens stresu piedzīvojušiem Ķīnas un Indijas rajoniem nepaliek labāk no tā, ka Īrijas nodrošinājums ar ūdeni vairāk kā 300 reizes pārsniedz minimuma sliekšņa 1 700 m3 uz vienu iedzīvotāju. Faktiskais nodrošinājums ar ūdeni gada laikā ir atkarīgs ne tikai no izkritušo nokrišņu daudzuma, bet arī no ūdens rezervēm ūdens krātuvēs, upju noteces apjomiem un gruntsūdeņu rezervju papildinājuma.
Uz šodienu aptuveni 700 milj. cilvēku 43 valstīs dzīvo apstākļos zemākos par ūdens stresa slieksni. Pie gada nodrošinājuma ar ūdeni, kurš vidēji ir vienāds ar 1200 m3 uz cilvēku, Tuvie Austrumi ir pasaules reģions, kurš visvairāk izjūt ūdens stresu; tikai Irāka, Irāna, Libāna un Turcija atrodas augstāk par šo slieksni. Palestīnieši, it īpaši tie, kuri dzīvo Gazas sektorā, izjūt ūdens deficītu, vienu no visstiprākajiem pasaulē – viņiem iznāk aptuveni 320 m3 ūdens uz cilvēku. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1118727
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties