Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:292404
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lobēšana ir informācijas un ideju izplatīšana ar mērķi ietekmēt ar likumu un normatīvo aktu pieņemšanu saistītos viedokļus un stimulēt amatpersonas un deputātus rīkoties atbilstoši lobētāja vēlmēm.
Vārds ”lobēt” cēlies no angļu vārda „lobby”, kas apzīmē parlamenta ēkas foajē.
Lobēšana ir notikusi visos laikos un visās valstīs, tā ieņem svarīgu lomu arī demokrātiskā sabiedrībā. Ko īsti ar lobismu saprotam šodienas pasaulē, Latvijā? Vai tā ir likumīga vai nelikumīga darbība? Kur ir robeža starp lobēšanu un korupciju?
Domas par lobēšanu dalās — daži uzskata, ka lobēšana ir likumīga un pat nepieciešama demokrātijas daļa, citiem tā ir nepārredzama un nelikumīga demokrātisko lēmēju ietekmēšana, kurā pārsvaru gūst tie, kuru rīcībā ir vislielākie līdzekļi.
Lobēšana ir paņēmieni, ar kuru palīdzību ieinteresētās personas vai personu grupas panāk savu mērķu realizāciju. Lobisti ir augstas kvalifikācijas cilvēku štats. Vairākumā gadījumu viņi lieliski pieprot savu darbu, spēj saprotami izskaidrot sarežģītas un grūtas lietas, protams, galvenais panākt izdevīgumu sev. Varas „koridoros” viņi mēģina iegūt finansiālas, nodokļu vai citas atlaides saviem klientiem, veidojot sakarus ar vajadzīgajiem cilvēkiem visdažādākajās parlamenta komitejās, izpildvaras iestādēs. Bieži vien lobistiem ir vidutāju loma dažādos darījumos starp ieinteresētajām personām, to grupām, politiķiem, likumdevējiem. Tātad liela ietekme uz valdības politiskā kursa formēšanu.
Visvairāk lobēšanas taktiku pielieto lielais, vidējais un mazais bizness, to uzņēmējdarbības asociācijas un organizācijas. Svarīgs uzdevums, kas viņiem jāveic- ietekme uz valdības politiskās stratēģijas veidošanu. Īpašu uzstājību šajā ziņā izrāda korporāciju vadītāji, kuri mēģina iekļūt politiskās aprindās, izmantojot personīgos un partiju politiskos sakarus, dalību uzņēmējdarbības un profesionālajās asociācijās un dažādās komisijās. Lai realizētu savu ietekmi politiskajā dzīvē, biznesa pārstāvji izveidojuši plašu dažādu organizāciju tīklu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties