Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:291910
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Skolēniem ar vizuālās uztveres traucējumiem ir grūti saprast to, ko viņi saredz. Traucējumi saistās nevis ar redzi, bet ar to veidu, kādā smadzenes apstrādā redzes formāciju. Šiem bērniem ir grūti pazīt, izkārtot, interpretēt un/vai atcerēties vizuālos tēlus. Tādēļ viņiem ir grūti saprast visu to spektru, kuru veido rakstiskie simboli un attēli - ne vien burtus un vārdus, bet arī skaitļus un matemātiskos simbolus, diagrammas, kartes, tabulas un grafikus.
Šie vizuālās uztveres traucējumi bieži ir loti smalki, tādēļ tos parasti nepamana tam brīdim, kad bērnam skolā sāk rasties grūtības. Pat tad vēl grūtību cēlonis var šķist neskaidrs.
Lai gan mācīšanās traucējumi parasti netiek atpazīti tik agri, tomēr vizuālās uztveres defekti patiešām sāk sagādāt grūtības jau pamatskolas pirmajās klasēs, vājinot sekmes gandrīz visos priekšmetos. Lai saprastu, kādēļ tas tā notiek, aplūkosim šajā kategorijā iekļautos informācijas apstrādes veidus. Vizuālās uztveres (percepcijas) prasme saistās ar spēju atpazīt iepriekš redzētos tēlus un piešķirt tiem nozīmi (kā pirmsskolas vecuma bērns, redzot MakDonalda izkārtni, paziņo, ka viņš ir izsalcis), noteikt atšķirību starp līdzīgiem tēliem (piemēram, starp b un d burtiem vai starp vārdiem "palma" un "lampa"), atšķirt nozīmīgas figūras no fona detaļām (nosaukt, piemēram, visus patskaņus vārdā) un atpazīt vienu un to pašu simbolu dažādās formās (saprast, piemēram, ka A ir A, kaut arī atšķiras tā lielums, krāsa un burtu raksts). Secības pazīšana ir vēl viena svarīga vizuālās uztveres prasme: cilvēki, kuriem ir grūtības ar vizuālās secības noteikšanu, var neatšķirt vārdus "mans" un "nams", un viņiem ir grūti pareizi pārrakstīt pat dažu burtu vai skaitļu rindu. Viņu burtnīcās un pierakstos tik daudzi vārdi ir uzrakstīti otrādi un tik daudzi burti - izlaisti, ka viņus bieži vaino paviršībā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties