Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:289671
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

54. Hipotēka. Tas ir ķīlas veids, kad ķīlas priekšmets paliek ķīlas devēja valdījumā. Par priekšmetu var būt nekustamais īpašums, kur ķīlas tiesības ierakstītas zemesgrāmatā. Tajā skaitā kuģis. Lai hipotēku ierakstītu zemesgrāmatā nepieciešams, lai tas būtu ierakstīts attiecīgajā iestādē, ierakstīts pienācīgā laikā, lai prasījumam būtu īpašnieks, kas nodrošina ar ķīlu nekustamo īpašumu, gan tiesas lēmumu, gan tiesisku darījumu. Ieķīlāt tikai tādu īpašumu, kas eksistē zemesgrāmatā. Nekustamais īpašums, uz kuru hipotēku ieraksta zemesgrāmatā, būtu tam nolūkam noteikts īpašums. ieraksta noteiktas naudas summas apmērā. Tikai uz to īpašumu, kur īpašnieks ir parādnieks vai konkrētais nekustamais īpašums nodrošina citu saistību. Hipotēku var attiecināt uz jebkuru gadījumu, kad ieķīlājuma priekšmets nodrošina parāda funkcijas un par hipotēkas esamību 3 personām ir tiesības uzzināt noteiktā publiskā reģistrā. Hipotēku zemesgrāmatā var ierakstīt uz nostiprinājuma līguma pamata. Hipotēka ir jādzēš no zemes grāmatas uz nostiprinājuma līguma pamata, kad kreditors apstiprina līguma izbeigšanu.
55. Komercķīla. Ir ķīlas tiesība uz kustamām lietām, bez šo lietu nodošanu ķīlas ņēmējam valdījumā saskaņā ar komercķīlas noteikumiem. Komercķīla ir ķīlas tiesība, kas reģistrēta komercķīlu reģistrā. Uztur uzņēmumu reģistrā. Komercķīlu reģistrē pamatojoties uz pieteikumu, ko iesniedz ķīlas devējs un ķīlas ņēmējs. Parakstus jāapliecina notariāli. Jāpievieno dokumenti, uz kura pamata tiek nodota komercķīla. Ja attiecību pieteicējs ķīlas devējam neiesniedz, tad ķīlas ņēmējam ir tiesības prasīt jau komercķīlas reģistrāciju tiesas ceļā. Reģistrēta komercķīla norāda prasītājam max summu, ierobežojumus ar komercķīlas priekšmetu. Ja ķīlas devējs un ņēmējs vienojas par priekšmeta summas vai apjoma palielināšanos, tad to uzskata par jaunu ieķīlājumu. Ja uzņēmumam piederoša kustama manta ieķīlāta kā komercķīla vairāku kreditoru prasību nodrošināšanai, tad kreditora prasību apmierināšana izvēlas prioritāti pēc reģistrēšanas dienas. Par priekšmetu var būt kustama, ķermeniska, bezķermeniska lieta vai lietu kopība, kas pieder uzņēmumam, visa uzņēmuma manta, neatkarīgi no tā kam pieder kustama manta (auto, traktortehnika, lidaparāti, ūdenstransports, ganāmpulki) ieķīlājot nepieciešama apdrošināšana. Komercķīlas dzēš no komercķīlu reģistra, ja to izpilda uz rakstveida pieteikuma pamata, tiesas nolēmuma pamata, parakstus apliecina notārs. Izbeidzas:
• Ja kreditors rakstveidā atsakās no komercķīlas tiesībām
• Prasījums ir apmaksāts vai kā citādi beidz pastāvēt.
• Ja iestājas atceļošs nosacījums vai termiņš
• Ja lieta patērēta vai gājusi bojā
• Ja manta pāriet kreditora īpašumā
56. Izpirkuma tiesību jēdziens un būtība. Izpirkuma tiesības ir tiesības iegūt cita atsavinātu, pārdotu nekustamo īpašumu, atstumjot ieguvēju sakarā ar priekšrocībām un iestiprinājumiem viņa tiesībās. Pieļaujama, ja nekustamais īpašums tiek atsavināts pārdodot. nodošana- likumu, līgumu un testamentu. Ja izpilda tiesības ar līgumu vai testamentu tad tā saista ieinteresētās personas vai mantiniekus. Ja ar likumu, tad likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības. Visi pienākumi ,kurus uzņemas nekustamā īpašuma ieguvējs pāriet uz izpircēju. Izpirkšanas tiesības nevar realizēt , ja nekustamo īpašumu dāvina, maina, atsavina pēc izlīguma, pārdod izsolē. Izpirkumu tiesīgais nevar nodot nevienam citam , izmato tikai savā labā. Ja nekustamā īpašumā ievākti augļi, tad tos ieguvējs atdod izpircējam. Izbeidzas:
• Kad atceļ darījumu, kuru dēļ tiesība radusies
• Kad tas, kam pieder tiesības, to neizmanto
• Nerealizē likumā noteikto noilguma termiņu (1 gads, kuru skaita no brīža, kad nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz ieguvēja vārda).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1331412
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties