Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:289289
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Vēsture
„Heureka” zinātnes centrs atrodas Somijā Vantaa pilsētā. Centrs tika atvērts pirms 20 gadiem 1989. gada 28. aprīlī kā Helsinku Universitātes pilotprojekts, kura autori bija neliela vairāku universitāšu entuziastu grupa ar docentu Hannu I. Miettinen vadībā. Sākotnēji tika veidotas nelielas ekspozīcijas, taču vēlāk izlēma pasūtīt īpaši šim centram piemērotas ēkas celtniecību. Ar Helsinku universitātes, Somijas Zinātnes ministrijas, Vantaa pilsētas un vairāku organizāciju atbalstu 1988. gadā tika pabeigta futūristiskā Heureka celtņu kompleksa celtniecība, no kuru nosaukuma radās arī visa zinātnes centra nosaukums (Finnish Science Centre Foundation 2009a, ER). Vārds „Heureka”, tulkojot no grieķu valodas, nozīmē „Es to atradu”, kas ir visnotaļ piemērots nosaukums zinātnes centram (Heureka!film 2009, ER).
Sākotnēji zinātnes centrā tika izstādītas vidēji trīs īslaicīgās ekspozīcijas gadā, kuras piesaistīja ļoti daudz apmeklētājus. Viena no pirmajām bija „Dinozauru izstāde” 1991. gadā, kas lielu skaitu apmeklētāju piesaistīja tuvāko četru gadu laikā. Vēlāk nolēma, ka izstādīs vairākas ekspozīcijas vienlaicīgi, kas nostrādāja un piesaistīja vēl vairāk interesentus. 2008. gadā apmeklētāju skaits sasniedza 251 972 cilvēkus. Laika gaitā radās ideja izveidot ceļojošās izstādes, kuras tāpat kā iepriekšējās guva lielu atsaucību (Finnish Science Centre Foundation 2009a, ER). Patlaban „Heureka” zinātnes centrs ieņem nozīmīgu vietu pasaules zinātnes centru vidū, jo ir biedrs vairākās lielās pasaules zinātnes organizācijās, piemēram, „Zinātnes-tehnoloģiju centru asociācijā”, kā pirmais zinātnes centrs, kas nav no Amerikas (Finnish Science Centre Foundation 2009a, ER).

Tūrisma produkts
Zinātnes centrā ir ļoti plašs piedāvājumu klāsts visām gaumēm un visām vecuma grupām. Lai gan varētu šķist, ka tie ir tikai garlaicīgi zinātnieku atklājumi, tā nebūt nav, jo centra mērķis ir iesaistīt jebkuru apmeklētāju aktivitātēs, kas saistītas ar dažādu izgudrojumu izmēģināšanu.
Ir trīs galvenie piedāvājumi:
1. Ekspozīcijas,
2. Planetārijs,
3. Lekcijas par centrā pieejamajām ekspozīcijām.
Jau minēju, ka viens no piedāvājumiem ir aktuālo ekspozīciju apmeklējums, kuru laikā ir iespējams ļoti daudz ko izmēģināt, pieredzēt un atklāt pašiem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties