Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287764
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Apaugļošana    4
  Izmaiņas grūtniecības laikā    4
  Dzīvības sākums    6
  Apgrūtinājumi vai sarežģījumi grūtniecības laikā -tabula    13
  Bērns no mēneša līdz gada vecumam    15
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS



Meklējot informāciju par grūtniecību, saskāros ar diezgan paradoksālu situāciju - daudzas sievietes īsti nezin, kā tad iestājas grūtniecība. Un viss biežāk par to sāk domāt tad, kad pirmajam mazulim ir tikai 2-3 mēneši, jo tieši šī neziņa noved līdz tam, ka daudzas sievietes paliek stāvoklī tieši šajā laikā. Šāda grūtniecība bieži beidzas ar abortu (gan ar medicīnisko, gan arī spontāno - jo organisms vēl nav gatavs atkārtotai grūtniecībai).
Tātad, nedaudz teorijas: grūtniecība iestājas no brīža, kad ir apaugļota olšūna. Olšūna var tikt savukārt apaugļota, ja viņa ir nobriedusi. Tas ir, apmēram 14.dienas PIRMS gaidāmo mēnešreižu iestāšanos. Jo vispirms nobriest oliņa un tikai tad, ja tā netiek apaugļota, parādās mēnešreizes. Ja olšūna tiek apaugļota, tad dzemdes gļotāda netiek noārdīta - mēnešreižu nav. Oliņas nobriešana ir pirmais akts, un tikai pēc tam seko mēnešreizes. Tādēļ mēnešreizes mēdz saukt arī par neapaugļotas oliņas abortu. Tādēļ ņemiet vērā, ka stāvoklī var palikt gan meitene, kurai vēl nav bijušas mēnešreizes, kā arī tikko dzemdējusi sieviete, kurai pēc dzemdībām vēl nav atjaunojušās mēnešreizes. Mēs nevaram noteikt kad mums ir notikusi ovulācija, tādēļ, ja nevēlaties palikt stāvoklī - izsargājieties, neskatoties uz to, ka vēl nav bijušas mēnešreizes. Pirmā olšūna pēc dzemdībām parasti nobriest jau pēc 4 nedēļām, bet mēnešreizes parādās apmēram pēc 6 nedēļām. Grūtniecība ir gan bioloģisks, gan psiholoģisks process. Vienlaikus tā ir ļoti liela un neticama pārmaiņa. Lai grūtniecība sāktos un noritētu sekmīgi, ir vērts jau laikus ņemt vērā vairākus nosacījumus, kuri būs labākā garantija, ka jums piedzims normāls, veselīgs bērns. Būtu ideāli, ja jūs un jūsu partneris plānotu grūtniecību vismaz trīs mēnešus iepriekš, jo tieši pirmajās nedēļās, kad jūs pati nezināt, ka esat grūtniecības stāvoklī, bērnam visvieglāk var rasties attīstības traucējumi. Labs fiziskais stāvoklis un veselīgs uzturs garantēs, ka esat darījusi visu, ko spējat, lai pabarotu un pasargātu savu vēl nedzimušo mazuli. Tomēr jāņem vērā, ka mazuļa veselību var apdraudēt arī citi apstākļi, piemēram, jūsu darbs vai tas, ka skolas laikā neesat potēta pret masaliņām. Savlaicīga grūtniecības plānošana ļauj jums noskaidrot šos un citus riska faktorus un, ja nepieciešams, rīkoties, lai tos novērstu.















12 dienas no apaugļošanās brīža cilvēka embrijs ir pietiekami liels, lai varētu izšķirt, kur ir viņa smadzenes.No šā brīža tās aug un attīstās neticamā ātrumā, taču ar tieksmi šim ātrumam samazināties. Pamatos šis process nobeidzas 8 gadu vecumā. Dzimšanas brīdī bērna smadzenes sastāda 11% no ķermeņa masas, bet pieaugušam cilvēkam tikai 2,5%.
Vecumā starp 8 un 80 gadiem mūsu smadzenes izaug mazāk nekā tas notiek viena gada laikā vecumā starp 7 un 8 gadiem ( kas ir pats lēnākais augšanas posms vecumā no1līdz8gadiem).
Bērnam piedzimstot, ir nobrieduši 25% nervu sistēmas šūnu, bet smadzeņu daļās, kas koordinē kustības un regulē atmiņu, tikai 10 līdz 20% šūnu.
Tas nozīmē, ka dzimstot bērns ir izveidojies par 25 % un tur Jūs neko nevarat mainīt. Toties atlikušos 75% viņa domāšanas, kustību veiklības, uztveres asuma un atmiņas jūs spējat ietekmēt.
Jaundzimušā smadzeņu elektriskās aktivitātes pieraksti liecina, ka starp dažādajiem smadzeņu laukiem vēl nepastāv sakari. Apkārtējās vides apstākļi, izraisot emocijas, liek bērnam ar fizisku kustību tiekties pēc patīkamā un māca izvairīties no nepatīkamā. Tā tie vada nervu šūnu savstarpējo sakaru attīstību, kas visātrāk nodibinās kustību un redzes centros.
Jūs bērnam varat palīdzēt pilnvērtīgi attīstīties, jau no dzimšanas sagādājot iespējas brīvi kustēties un vērot.
Jau 3 līdz 4 nedēļu vecumā varat novērtēt šīs brīnišķīgās augšanas augļus, pārbaudot, vai bērns sāk pārvaldīt skatienu, kas parāda to, ka redzes centrs ir saslēdzies ar kustību centriem, kas vada acu un kakla muskuļu kustības.
Pirmajos mēnešos bērnam ir nepieciešams noteikts dienas kustību, jaunapgūtas informācijas un kontaktu ar māmiņu minimums. Ja mazulis nav pietiekami daudz brīvi staipījies vai arī māte ir maz ar viņu runājusies, viņš kļūst nervozs un slikti guļ. Ja tādu bērnu vecāki papildus barošanas reizēm pāris reizes dienā iztīs un, turot klēpī un lūkojoties sejā paglāstīs un parunāsies, viņš kļūs ievērojami mierīgāks.


IZMAIŅAS GRŪTNIECĪBAS LAIKĀ. IZSKATS
ĀDA
Ja līdz grūtniecībai Jūsu āda bija taukaina, tad šajā laikā tā izskatās labāka, mazāk "spīd". Bet sausās ādas īpašniecēm gan klājas grūtāk: āda kļūst vēl sausāka, rodas sajūta, ka āda it kā "velk". Cēlonis tam, ka āda kļūst sausāka, ir hormona estrogēna līmeņa palielināšanās grūtniecības laikā. Risinājums: grūtniecības laikā novērtējiet savu jauno ādas tipu (pēc dzemdībām tas kļūs tāds, kā bijā agrāk). Izmantojiet attiecīgos kosmētiskos līdzekļus. Cenšaties neizmantot losjonus un krēmus, kas vēl vairāk susina ādu, satur spirtu. Balinošās maskas arī vēl vairāk izsusinās ādu. Ņemiet vērā arī to, ka grūtniecības laikā āda kļūst jūtīga, var rasties alerģija uz to kosmētiku, kas agrāk Jums ļoti patika. Tādos gadījumos varat izmantot krēmus, kas paredzēti bērnu ādas kopšanai. Viņi ir maigāki, labi mitrina ādu, bieži satur ārstniecisko augu ekstraktus (piemēram, kumelītes).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties