Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:285081
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

PRINCIPĀLĀS SHĒMAS APRAKSTS

Dotajā shēmā ir doti divi trīsfāzu asinhronie motori ar isslēgtu rotoru ventilatoram un kravas vinčai, kā arī 30 luminiscentās spuldzes, kuras ir sadalītās 3 grupās. Ventilatoram ir viena ātruma motors ar jaudu 2,2 kW, kravas vinčai reversējams ar jaudu 4kW. Luminiscentās spuldzes ir pieslēgtās ar starteru palīdzību un barojas no 220V sprieguma caur pazeminošo transformatoru Visi patērētāji ir apgādāti ar automātiskiem izslēdzējiem, kā arī ar vadības aparatūru.
Ventilatora motors M2 ir pieslēgts 380V tīklam. Tā palaišana notiek nospiežot pogu S1. Caur kontaktoru K1 sāk plūst strāva, un kontakti K1.1 noslēdzas. Atlaižot S1, strāva ies caur kontaktu K 1.1 un kontaktora barošana netiks pārtraukta. Caur noslēgtiem kontaktiem K1.1(pie motora) strāva no tīkla tiek pievadītā motoram un tas palaidās. Motora atslēgšana notiek nospiežot pogu S2, kas pārtrauc K1 barošanu un kontakti atslēdzās.
Kravas vinčas motora M1kustības virziena izvēle notiek ar pogām S3 un S4. Piemēram, nospiežot pogu S3, caur kontaktoru K2 sāk plūst strāva, un kontakti K2.1 noslēdzas. Tā rezultātā, kontaktors barojas caur K2.1, kad S3 tiek atslēgts. Arī kontakti pie motora (K2.1) ir noslēgušies un motors darbojas. Vienlaicīgi K2.1 saslēgšanas gadījumā, kontakti K2.2 tiek atslēgti, lai nerastos draudi smagam īsslēgumam, kad gan K2.1, gan K3.1 tiktu saslēgti vienlaicīgi. Motora reversēšana notiek ļoti līdzīgi kā iepriekš aprakstīts, tikai reversēšana notiek nospiežot pogu S4.
Motora M1 griešanās ātruma noteikšanai izmanto gaismas diožu indikatorus. Piemēram, reversējot motoru, kontaktors K3 noslēgs arī kontaktorus K3.3 un indikators rādīs „atpakaļ”.
Lai ērtāk un ekonomiskāk būtu lietot apgaismojuma 3 grupas, ir izveidots šo grupu vadības bloks. Attiecīgās grupas ieslēdz ar pogām S6; S8 vai S9, tā rezultātā kontaktori K4; K5; K6 tiks baroti un tie noslēgs kontaktus attiecīgi K4.1; K5.1; K6.1 un attiecīgie apgaismojuma starteri sāks darboties un spuldzes iedegsies.
Startera konstrukcija, ar kuras palīdzību ieslēdz luminiscentās spuldzes ir paradīta shēmā. Pēc lampas pieslēgšanas tīklam tā nevar aizdegties, jo tās elektrodi vēl nav uzkarsēti. Viss tīkla spriegums tiek pievadīts neona spuldzei un tajā parādās lādiņš. Strāvas, kas plūst caur bimetālisko plāksnīti, iedarbības dēļ tā sakarst un izliecās. Tajā laika nekustīgs elektrods savienojās ar kustīgo un pa luminiscentās spuldzes elektrodiem plūdis ievērojamā strāva. Ar laiku šie elektrodi sakarst un sāk izdalīt elektronus. Lādiņš neona spuldzē pazūd, bimetāliskā plāksnīte atdzist un pārrauj palaišanas ķēdi. Šajā momentā pie tikla sprieguma pievienojās droseļu D1 un D2 pašindukcijas EDS un uz lampas elektrodiem parādās paaugstinātā sprieguma impulss, kas to aizdedzina.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1180768
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties