Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:284503
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  Probācijas dienesta vēsture Eiropā    4
2.  Probācijas dienesta vēsture Latvijā    6
3.  Probācijas dienesta reglamentācija Latvijas republikas likums    8
4.  Valsts probācijas dienesta (VPD) pakļautība un struktūra    10
5.  Valsts probacijas dienesta galvenie virzieni    12
6.  Valsts probācijas dienesta darbības stratēģija 2007. – 2009.gada    14
7.  Secinājumi    15
8.  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Viena no galvenajām problēmām Latvijā ir visai augstais noziedzības līmenis. Līdz ar to arvien aktuālāks kļūst jautājums par kriminālsodiem, to vietu un lomu noziedzības apkarošanai. Katram piespriestajam sodam ir jābūt efektīvam – lai noziedzniekam būtu iespējams pēc soda izciešanas atgriezties sabiedrībā.
Probācijas dienests ir radīts, lai sekmētu noziedzības novēršanu valstī, nodrošinātu sabiedrībā izciešamo sodu kvalitatīvu izpildi un koordināciju un atslogotu pārējo tiesību aizsardzības iestāžu darbu. Probācijas institūciju parādīšanās Latvijā turpina kriminālsodu izpildes sistēmas reformu, kas pēc neatkarības atgūšanas sākās ar plašu cietumu reformu, nāves soda atcelšanu, mūsdienīgu sodu izpildes tiesību normu jaunradi. Valsts probācijas dienesta izveide ir apliecinājums tam, ka sodīšanas sistēmai mūsu valstī nav atriebības raksturs, ka likumpārkāpējs nav zudis sabiedrībai un ka valsts uzņemas atbildību par savas sabiedrības locekļiem. VPD ir solis uz jaunas kriminālsodu izpildes sistēmas ieviešanu, jo mērķis nav tikai veicināt tādu sodu piespriešanu, kad likumpārkāpējs netiek izolēts no sabiedrības, bet izveidot sistēmu, kurā pastāv gan sodi ar izolāciju no sabiedrības, gan bez tās.
Probācijas sistēma ikvienā valstī tiek organizēta atšķirīgi, taču tās mērķi un to sasniegšanas līdzekļi ir līdzīgi. Latvijas probācijas sistēma tiek veidota, pamatojoties uz citu valstu praksi un ekspertu ieteikumiem : tā ir elastīga un paredz plašu izmantošanu nākotnē. Probācijas sistēmas izveide, ņemot vērā tās lielo apjomu, tiek plānota pakāpeniski, apgūstot un sākot pildīt aizvien jaunas funkcijas, un līdz 2007. gadam aptverot visu Latvijas teritoriju.
Savā darbā es sniegšu ieskatu probacijas dienesta rašanās vēsturē, tiesiskos aspektus un probacijas dienesta strukturu, uzdevumus un virzienus.
Darbā tiks izmantoti tiesību akti, kas regulē probācijas darbību (Valsts probācijas dienesta likums, Latvijas sodu izpildes kodekss, probācijas dienesta darbības stratēģija 2007. – 2009. Gadam ), statistikas dati, pētījumu rezultāti un citi materiāli.

1. Probācijas dienesta vēsture Eiropā.
Atsevišķās valstīs probācijas dienests veidojies jau 19. gadsimatā. Probācijas dienestu aizsākumos īpaša loma bija Skandināvijas valstīm. Dānijā jau no 1850. gada privātās organizācijas sniedza palīdzību no ieslodzijuma atbrīvotajiem, un no 1905. gada probācijas darbs tika uzsākts ar ieslodzītajiem, kuri atbrīvoti uz īpašiem nosacījumiem. Somijā jau 1870. gadā privātorganizācijas, kuras finansēja kristiešu žēlsirdības organizācijas, strādāja ar ieslodzītajiem. Tās brīvprātīgos norīkoja palīdzēt ieslodzītajiem izturēt piespriesto sodu un centās „labot” atbrīvotos likumpārkāpējus ar reliģiskās izglītības palīdzību. Anglijā par probācijas pirmsākumu var uzskatīt 1876. gadu, kad Anglikāņu baznīcas Pretalkohola biedrība norīkoja vairākus „policijas tiesas misionārus” palīdzēt likumārkāpējiem novērsties no dzeršanas ļaunuma, palīdzot tiem atrast darbu un dzīvesvietu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties