Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:282604
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vienalga vai nauda ir gliemežvāki vai akmeņi, zelts vai papīrs taj ir trīs primārās funkcijas katrā ekonomikā: maiņas līdzeklis, norēķina vienība un vērtības uzkrāšana. No šīm trijām funkcijām, tieši maiņas līdzekļa funkcija ir tā, kas atšķir naudu no citiem aktīviem kā akcijām, parādzīmēm un mājām.
Maiņas līdzeklis. Gandrīz visos tirgus darījumos mūsu ekonomikā nauda, valūtas vai čeka formā, tiek lietota kā maiņas līdzeklis; tā tiek lietota kā samaksa par precēm un pakalpojumiem. Naudas kā maiņas līdzekļa lietošana ekonomikā sekmē ekonomikas attīstību ietaupot daudz laika mainot preces vai pakalpojumus. Lai redzētu kāpēc apskatīsim bartera ekonomiku, kurā nav naudas, bet preces un pakalpojumi tiek tieši mainīti pret citām precēm un pakalpojumiem.
Apskatīsim ekonomikas profesores Elēnas, kura prot tikai lieliski pasniegt lekcijas, gadījumu. Bartera ekonomikā, ja Elēna vēlas ēst, viņai jāatrod zemnieks, kas netikai ražo pārtiku, bet arī vēlas mācīties ekonomiku. Kā jau var paredzēt, šie meklējumi būs grūti un laikietilpīgi, un Elēna var pavadīt vairāk laika meklējot pēc šāda ekonomikas zinātņu „izsalkuša” zemnieka, nekā viņu mācot. Pilnīgi iespējams, ka viņai būs jāpamet mācīšana un jāpievēršas lauksaimniecībai. Citādāk viņa varētu nomirt badā.
Laiks, ko jāpavada mainoties ar precēm un pakalpojumiem, tiek saukts par darījuma izmaksām. Bartera ekonomikā, darījuma izmaksas ir augstas, jo cilvēkiem ir jāatrod kādu, kas ražo viņam vajadzīgo preci un vēlas pirkt to, ko viņi piedāvā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1163003
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties