Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:281580
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Laulības šķiršanas vēsturiskā attīstība    6
1.1.  laulības šķiršanas pamati ārzemēs    11
2.  Laulības šķiršanas pamatojums un veidi    15
2.1  viena laulātā atzīšana (izsludināšana) par mirušu    17
2.2.  viena laulātā nāve    19
2.3.  laulības neesamība    21
3.  Problēmas, kas rodas šķirot laulību    27
3.1.  mantas dalīšana    30
3.2.  uzturlīdzekļu piedziņa    35
3.3.  bērna aizgādnība    41
  Secinājumi    44
  Anotācijas    46
  Izmantotās literatūras saraksts    48
  Pielikumi    50
Darba fragmentsAizvērt

Izvēlētais bakalauara darba temats „Laulības šķiršanas tiesiskie aspekti” netika izvēlēts nejauši. Būtiskāko ietekmi tē izvēlē un tapšanā sekmēja temata aktualitāte un nozīme ikdienas dzīvē, gan arī civiltiesību sistēmas kopumā.
Laulības sķiršanas jautājums ir aktuāls visai sabiedrībai kopumā, gan katram cilvēkam atsevišķi. Sīs jautājums skar visas sabiedrības intereses un var būt par iemeslu daudziem konfliktiem.
Laulības šķiršanas tiesiskie aspekti pieder pie vissarežģītākajiem jautājumiem civiltiesībās, jo mantiskās attiecības pakļaujas laulāto personīgām tiesībām un arī cieši saistītas ar pašu ģimeni kā sociālu institūtu.
Laulība ir juridisks faksts, kas nodibina tiesiskās un mantiskās attiecības starp divām pretēja dzimuma personām – vīru un sievu. Laika gaitā attīstījās laulības un ģimenes formas. Laulība ir ģimenes pamats un to tiesiski regulē Civillikums, lai gan mūsu laikmetā kā Latvijas Republikā, tā arī citur pasaulē aizvien vairāk sāk veidoties ārlaulības ģimenes attiecības. Darba izstrādes gaitā tiks aplūkoti laulības šķiršanas vēsturiskie tapšanas aspekti, laulības būtība un nozīme gan ikdienas, gan sabiedrības dzīvē, kā arī laulības šķiršanas pamati. Tajā skaitā tiks aplūkoti laulības šķiršanas pamati vairākās valstīs, rezultātā nonākot pie secinājuma, ka tiesiskais regulējums starp tām ir daudzveidīgs. Papildus tiks izskatīti vairāki Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedumi laulības šķiršanas jomā.
Mūsu sabiedrībai ir nepieciešams gan valsts, gan baznīcas atbalsts, lai mēs sekmīgi varētu pārvarēt valsts un sabiedrības krīzi.
Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts un arī pie mums spēkā ir Eiropas Padomes regula Nr.1347/2000 - par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par abu laulāto vecāku atbildību par bērniem1. Šī regula ir skatāma kopā ar Hāgas konvenciju un ietver tiesvedību laulības lietās dažādās valstīs.
Darba autore uzskata, ka Latvijas sabiedrība nepievērš uzmanību tādai problēmai kā laulības šķiršana. Mūsu cilvēki uzskata, ka ir daudz svarīgākas problēmas, un aizmirst par Dieva desmit baušļiem, kurus ievērojot, var sekmīgi pārvarēt ģimenes un laulības problēmas. Šobrīd mūsu valstī ir sociālās un demogrāfiskās problēmas – zems dzimstības līmenis, ļoti augsts šķiršanas koeficients. Laulības šķiršanas skaits Latvijā ir viens no visaugstākajiem Eiropā. Pie mums šķiršanas koeficients nepārtraukti aug, kas atspoguļojās tabulā Nr. 1.

Bakalaura darba jautājumu izstrādāšanai un analizēšanai izmantoti jaunākie vairāku zinātnieku darbi, zinātniski – juridiskā literatūra, Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvie akti un tiesu lēmumi.
Bakalaura darba mērķis: izpētīt, izanalizēt un iemācīties pielietot praksē spēkā esošus likumus, kas saistīti ar laulības šķiršanu Latvijas Republikā. Liela uzmanība tiks pievērsta laulības šķiršanas institūta salīdzināšanai mūsdienās Latvijā un ārzemēs. Kā arī izzināt civiltiesiskās realitātes likumsakarības.
Bakalaura darba objekts ir divu cilvēku – vīra un sievas attiecības, šķirot laulību.



Darba mērķa sasniegšanai nepieciešams atrisināt sekojošus uzdevumus:
apskatīt laulības šķiršanas aktuālas problēmas;
apskatīt bērna aizbildnību;
apskatīt mantas dalīšanu ;
apskatīt uzturlīdzekļu piedziņu;
apskatīt laulāto mantiskās un personiskās attiecības Latvijas Republikā un ārvalstīs;
apskatīt problēmas, kas rodas šķirot laulību.
Darba gaitā tiks izmantotas vairākas petniecības metodes – salīdzinošā jeb komparatīvā, pielietota, lai pierādītu tiesību sistēmas kopīgās iezīmes laulības šķiršanas tiesiskajos aspektos vairākās valstīs. Vēsturiskā metode pielietota, lai izprast interpretācijas attistību . Socioloģiskā metode izmantota, lai aplūkotu tiesību normas un institūtus saistībā ar sabiedrīskās dzīves attistību. Ar analoģijas slēdziena palīdzību darbā tiks izstrādāti secinājumi. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties